Na Votron valt ook Mittler bij Fortis
Gilbert Mittler stond altijd in de schaduw van Lippens en Votron.belga
Foto: © MARK RENDERS
De overname van ABN Amro wordt nu ook Gilbert Mittler, de cfo van Fortis, noodlottig. Mittler, een vertrouweling van Maurice Lippens, belichaamde samen met Jean-Paul Votron dat project.

banken

Van onze redacteursPascal Dendooven

Het vertrek van Mittler (59) zit in de laatste rechte lijn. Maar dat hij verdwijnt, is een zekerheid. De vraag is enkel wanneer Fortis het communiceert. Vandaag houdt Fortis een raad van bestuur die de cijfers over het tweede kwartaal zal bespreken. Maandag houdt de groep dan een persconferentie over de kwartaalcijfers.

De val van Mittler, die volgt op de val van ceo Jean-Paul Votron, is het rechtstreeks gevolg van de stoutmoedige overname van de Nederlandse bank ABN Amro. Mittler was de loyale financiële architect die zich sterk maakte dat de overname financieel haalbaar was. Hij presenteerde daarbij zijn beruchte look-through-plaatjes. Een beetje zoals iemand die een wat bouwvallig huis te koop zet, maar kandidaat-kopers vraagt door de minpunten heen te kijken en oog te hebben voor het moois aan het eind van de rit, na realisatie van het potentieel.

Bij Fortis betekende de look-through dat beleggers, analisten en pers gevraagd werd door het miljardengat in de financiering te kijken en oog te hebben voor de solvabiliteitsratio's op de langere termijn, na verkoop van kroonjuwelen en de uitgifte van allerlei financiële instrumenten. Dat verhaal werd meer dan een jaar lang probleemloos geslikt, wat suggereert dat Mittler, een sterk financieel brein, nog niet zo'n slechte job deed.

Mittler verdedigde begin juli ook nog de omstreden kapitaalverhoging van 1,5 miljard euro. Het kwam eigenlijk neer op 'tijdelijk geld lenen', legde hij uit. Dat was te wijten aan beslissingen die Europa opgelegd had. Door die beslissingen van Europa moesten delen van de Nederlandse ABN Amro-tak tegen ongunstige voorwaarden verkocht worden. Fortis onderhandelde over de verkoop van bepaalde delen van ABN Amro met de rug tegen de muur. Deutsche Bank kocht tegen 30procent onder de netto-actiefwaarde en liet nog eens 10miljard euro kredietrisico's achter bij Fortis.

Dat na Votron ook Mittler zou verdwijnen, hing al een tijdje in de lucht. De jongste tijd was hij op de achtergrond verdwenen. Hij zou zelf mee aangegeven hebben dat het tijd was voor conclusies. Het is niet bekend hoe groot de parachute is die hij bij zijn vertrek meeneemt.

Mittler is een van de vertrouwelingen van Maurice Lippens en lijkt het slachtoffer van zijn aanpak om te proberen scheve ideeën toch nog in goede banen te leiden. Mittler studeerde af als commercieel ingenieur aan Solvay en werkte bij Arthur Andersen en later Sofina. In 1988 kwam hij bij AG terecht. Hij stond in 1990 samen met Maurice Lippens aan de wieg van de Fortis-constructie rond AG en Amev, later Fortis. Hij werd ook managing director van ASLK Bank en is sinds 2000 cfo van Fortis.

Lippens zei ooit in een interview dat Mittler onvermoeibaar was, ook in de lange dagen die aan de overname van ABN Amro voorafgingen. 'Zet je hem aan de deur omdat je het niet eens bent, dan komt hij binnen via het raam. Wijs je hem dan nog eens de deur, dan komt hij terug door het kelderraam. Hij is onuitputtelijk.'

De oorspronkelijk Franstalige Mittler woont in Antwerpen, maar heeft ook een optrekje in Knokke, waar hij regelmatig discreet bijpraat met Maurice Lippens. Hij stond altijd in de schaduw van Lippens en Votron. Ondertussen is het uitkijken naar hoeveel afboekingen Fortis maandag bekendmaakt. Sinds Merrill Lynch bekendmaakte CDO-leningen tegen 22% van de waarde door te verkopen, blijft de vraag welke restwaarde Fortis voor zijn probleemkredieten ziet.