Op termijn wordt Eddy Duquenne de enige ceo van Kinepolis. Vastgoed wordt een apart onderdeel.

entertainment

Joost Bert, de co-ceo van Kinepolis en een belangrijk familiaal aandeelhouder, zei gisteren dat hij op termijn gaat doorschuiven naar de raad van bestuur. Dat zou dan betekenen dat Eddy Duquenne (ex-Fortis, ex-Sunparks) de enige ceo gaat worden. Duquenne heeft bij Sunparks de reputatie verworven van een stevige operationele man die er belangrijke verbeteringsprocessen realiseerde. Hij gaat zich daar bij Kinepolis voltijds op toeleggen.

Wanneer Joost Bert zich terugtrekt uit het dagelijks bestuur wou hij gisteren nog niet meegeven. Een andere ontwikkeling is het in handen nemen van het vastgoedpark. 'We hebben de afgelopen jaren verschillende formules bekeken: verkopen en terughuren -dat leek ons niet interessant-, een ontwikkeling met een (Spaanse) partner en nog andere varianten. We hebben vastgesteld dat de interessantste optie is om het zelf te doen.'

'Er wordt een eigen team met een eigen businessplan uitgebouwd, waarbij het de bedoeling is dat we aan marktconforme tarieven huren', zei de financiële man Jan Staelens. In de raad van bestuur komt er binnenkort een 'vastgoedexpert'.

Kinepolis wees gisteren op het potentieel van 3D om het verschil te maken met een film in de huiskamer, maar gaf anderzijds aan dat de digitalisering (de groep heeft nu 95 projectoren) vertraagd wordt. 'Het filmaanbod volgt nog onvoldoende snel.' Hoeveel de groep dit jaar investeert, blijft onduidelijk. Er komt enkel in de buurt van Luik een nieuw bioscoopcomplex dat een bestaand vervangt. In omvang wordt het ongeveer even groot als het complex in Brugge, dat acht zalen telt.

Kinepolis had normaal gisteren moeten horen of het opnieuw meer de handen vrij krijgt om zich in België te ontwikkelen. Aanvankelijk leek een tien jaar durende bevriezing te zullen worden opgegeven, maar door klachten van concurrenten werd dat in beroep tenietgedaan. Het arrest zou nu in de tweede helft van maart vallen.

Gisteren presenteerde Kinepolis ook stabiele jaarcijfers. De nettowinst steeg met 0,6% tot 14,726 miljoen. Kinepolis trok in 2007 22 miljoen bezoekers (min 3,4%). De groep verklaart de daling door het mooie weer in de tweede jaarhelft en het zwakkere filmaanbod. Kinepolis zag vooral de Belgische (-7%) en Zwitserse (-8%) zalen minder vol dan in 2006. In Spanje zat het bezoekersaantal 2 % in de lift, wat positief contrasteerde met de lokale markt.

Prijsverhogingen, kostenbesparingen en meer consumptie compenseerden de druk op de winst. De omzet steeg met 0,5% tot 212,3 miljoen euro en de operationele cashflow verbeterde met 1,8% tot 49,6 miljoen euro. Het procentuele aandeel van de ticketverkoop in de omzet blijft dalen, van 61 % eind 2006 tot 59 % eind 2007. (pdd)