China zegt de invoer van 'giftige' chocolade uit België aan te pakken.

Van onze redacteurChina kampt met zware problemen inzake voedselveiligheid. In september barstte het melamineschandaal uit: honderdduizenden baby's belandden in het ziekenhuis omdat ze melkpoeder binnenkregen dat moedwillig met giftige melamine -een product uit de plasticnijverheid- was aangelengd. Minstens zes baby's stierven aan de vervuiling.

Sindsdien wordt melamine in steeds meer afgeleide melkproducten uit China aangetroffen. Uit voorzorg verbood de Europese Unie vorige week de invoer uit China van onder andere bak- en sojaproducten. Gisteren kondigde het ministerie van Volksgezondheid in Peking een campagne van vier maanden aan om de zuivelindustrie grondig te saneren.

Tegelijk kondigde het Chinese agentschap voor kwaliteitscontrole aan dat een reeks ingevoerde voedingsproducten uit de EU als 'ongeschikt voor de consumptie' werden bevonden en vernietigd.

Op de zwarte lijst van EU-producten staan onder andere sojapoeder uit Nederland, grappa uit Italië, zuivel uit Spanje, worcestersaus uit Groot-Brittannië en chocolade uit België. Niemand wil het on the record zeggen, maar off the record bevestigen ingewijden en zelfs diplomaten dat Peking gewoon revanche neemt.

Wat allicht ook meespeelt, is de recente rondreis van de dalai lama, waarbij hij werd ontvangen door onder anderen premier Yves Leterme en de Franse president Nicolas Sarkozy. Gisteren lanceerde Peking weer een bittere aanval op deze 'brutale inmenging'. Een grote Chinees-Europese ontmoeting van zakenlui in Lyon werd al afgeblazen.

Volgens de Chinezen werd onlangs in de westelijke provincie Sichuan 24kilogram chocolade uit België vernietigd omdat de snoep citroengeel bevatte 'tot ver boven de Chinese veiligheidsnorm'.

Bij grote chocolatiers als Barry Callebaut en Belcolade vallen ze uit de lucht: 'Citroengeel is een kleurstof die bij wet verboden is in de productie van onze pure chocolade', zegt Ann Dhoedt, marketingmanager van Callebaut. Hetzelfde zegt Rik Balcaen van Belcolade: 'Aan onze chocolade voegen wij geen kleurstoffen toe. Misschien gaat het om een versiering van chocoladeproducten, zoals een opgespoten letter of een toevoegsel aan een vulling.'

Beide chocolademakers namen contact op met hun lokale agenten: 'Zij hebben helemaal geen weet van containers geblokkeerde chocolade in de havens, zoals de Chinezen beweren.' Ook Buitenlandse Zaken heeft er geen weet van.