Apple (393,3 dollar) verwacht voor het lopende kwartaal een winst van 5miljard te zullen halen, wat het jaartotaal op ruim 24miljard of bijna 26dollar per aandeel zal brengen. Daardoor noteert het aandeel tegen 15keer de winst, wat voor een groeibedrijf nog redelijk is.

De bedenking die je hierbij kan maken is dat die bergen cash (76miljard dollar of 82euro per aandeel!) niet eens 1procent opbrengen (een groot deel is in Amerikaans overheidspapier op korte termijn belegd). Als Apple dat in een activiteit zou investeren die nog maar een opbrengst van 10procent had, scheelde dat 7miljard dollar winst, bijna 30procent meer dan vandaag.

Apple is volgens Behoorlijk Beleggen nog steeds koopwaardig alhoewel je dat best niet zou doen in een periode van euforie (zoals nu het geval is).

Als voor CMB (18,03 euro) het tweede halfjaar een herhaling wordt van het eerste semester, zal de winst per aandeel niet ver boven 1,25 euro uitkomen. Daardoor zou het aandeel nu tegen 14keer de verwachte jaarwinst noteren.

De trend is echter neerwaarts zodat beleggers nog geen haast moeten hebben om dit aandeel te kopen. Als de tarieven laag blijven of nog dalen, zal de koers de komende maanden wellicht nog lagere regionen opzoeken. Dankzij de cashbuffer is CMB wel beter bestand tegen een malaise dan Euronav (8,29 euro). Dat aandeel zou Behoorlijk Beleggen verkopen mocht het wat herstellen.

Fondsen en Sicavs

Een (beperkte) belegging in Egypte is interessant. Niet via een rechtstreekse belegging in Egypte, want weinig makelaars bieden die mogelijkheid en bovendien lopen de kosten op. Een belegging kan eenvoudig via een tracker (een beursgenoteerd fonds ) dat de prestaties van een korf in Egypte noterende aandelen volgt: de Market Vectors Egypt ETF. Deze tracker (met ticker EGPT) noteert op de beurs van New York. De beurs van Egypte is zeer goedkoop na de volksopstand. Het is het meest dichtbevolkte land van de Arabische wereld en het heeft drie economische troeven: een jonge bevolking die rijker wordt, grote steenkool-, gas- en oliereserves en, ten derde, een bloeiend toerisme waardoor een duurzame groei van 5procent mogelijk is. Forse schommelingen zijn wel mogelijk, dus alleen voor durvers.

Inside Beleggen

De koers van de Spaanse windturbineproducent Gamesa (5,6 euro) piekte in 2008 op 35euro en daalde sindsdien dus met zowat 85procent. De Spanjaarden behoren tot de topdrie in Europa inzake windturbines, na het eveneens fel geplaagde Deense Vestas Wind Systems en het Duitse Siemens. Het wereldwijde marktaandeel bedraagt 13procent.

De wereld voor producenten van windenergie en andere alternatieve krachtbronnen, zag er na de kredietcrisis plots anders uit en de gulle subsidies in Europa werden afgebouwd. De omzet bij Gamesa zakte vorig jaar met 14,4 procent, tot 2,76 miljard euro en de nettowinst zakte met 56procent tot 0,20 euro per aandeel. Na een gemiddelde groei van het aantal geïnstalleerde windturbines met 35procent in de periode 2005-2009 was het vorig jaar nog +7procent.

Dat lijkt echter een dieptepunt en voor de periode 2011-2015 wordt opnieuw rekening gehouden met 12 à 15procent groei, met Azië als duidelijke trekker. In de eerste drie maanden waren India en China goed voor 37procent van de groepsomzet van Gamesa. Europa staat nog voor amper 29procent van de groepsomzet (en Spanje voor nul procent).

Technologisch staat Gamesa mee aan de top, is financieel gezond (netto cashpositie).

Bovendien zijn de Spanjaarden tijdens de crisis altijd winstgevend gebleven en noteert het aandeel tegen 0,85 keer de boekwaarde. Correcties zijn koopkansen.