Vergeef ons onze schulden, zoals ook wij...
De aandelenbeurzen zakten deze week nog iets dieper weg zodat de verliezen sinds begin dit jaar oplopen van 0,26% (Bel20) over 5,6% (Duitsland) tot 8% (Hong Kong). Maar het echte drama ontvouwde zich op de Europese obligatiemarkten.

De Griekse obligaties werden aangevallen door speculanten, waardoor de rente op 10-jarige Griekse overheidsobligaties de lucht in schoot naar meer dan 7%. Dat is meer dan het dubbele van Duitsland.

Velen noemen het een Griekse tragedie, maar het is veeleer een Europese tragedie, want speculaties in de Britse pers en erger, uitlatingen van ECB-voorzitter Trichet ('ECB aanvaard geen Grieks papier als onderpand'), en commentaren van diverse Europese beleidslui ('Griekenland moet maar zelf orde op zaken stellen'), duwden het Griekse papier verder in handen van de speculanten die meer verdienen naarmate de obligaties onderuitgaan.

De 'eurocollega's' willen natuurlijk vermijden dat de euro een vrijbrief wordt voor slecht financieel beleid en dat andere landen het pad van Griekenland volgen, als er toch geen gevolgen zouden zijn.

Maar de nieuwe Griekse leiders hadden al duidelijk afstand genomen van het fantasierijke beleid van hun voorgangers en willen hun begroting op orde brengen.

Overal wordt Griekenland als het zwakke broertje omschreven met een begrotingstekort van bijna 13% en een overheidsschuld van 113% van het bbp. Maar door de recente enorme begrotingstekorten klimmen nog vele anderen richting 100% of erover (met helaas ook België).

Wat gaat er gebeuren als andere zwakkere landen van de eurozone worden aangevallen? Gaan onze collega's en ons monetaire opperhoofd Trichet ons dan ook verder in de armen duwen van de Angelsaksische speculanten?

Ondertussen is de situatie van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten niet veel beter met begrotingstekorten rond de 10% en overheidsschulden die de 100% snel naderen. Het verschil is dat daar niet mag gespeeld worden door speculanten, want dan kan meteen de hele economie de boeken sluiten.