Januari was een prachtmaand voor bedrijfsobligaties. Het rendement lag 5,3 procent hoger dan dat van aandelen.

Aandelen hebben het jaar meer dan behoorlijk ingezet. Tijdens de eerste veertien dagen lieten ze een gemiddelde koersstijging van 3,4 procent optekenen. Maar met het resultatenseizoen kwamen de eerste bedrijfseconomische tegenvallers en ook een paar minder goede sentiments- en andere indicatoren. Begint de economische groei al te vertragen, nog voor hij goed en wel op gang is gekomen?

Vanaf midden januari was zekerheid daarom weer het hoogste goed, en waar vind je die beter dan bij obligaties? Overheidspapier staat dan traditioneel op de eerste rij. Vanaf midden januari stegen de koersen vlotjes, maar de jongste week straalden de Griekse begrotings- en schuldperikelen negatief af op andere landen, zoals Portugal en Spanje. En zelfs landen als Frankrijk en België zagen hun risicopremie tegenover de Duitse Bund oplopen.

Bedrijfsobligaties hadden daar geen last van, behalve dan sommige Griekse semi-overheidsondernemingen die de voorbije maanden en jaren onder zachte dwang een wel meer dan behoorlijke portie overheidspapier op hun balans hebben opgebouwd. Maar dat zijn uitzonderingen.

Voor bedrijfsobligaties in het algemeen is het van februari vorig jaar geleden dat ze nog zoveel beter presteerden dan aandelen, zelfs als rekening wordt gehouden met het herbeleggen van de dividenden. Het extra rendement dat beleggers vragen om niet voor overheidspapier te kiezen, bedraagt nu nog 1,65 procentpunt, tegen 1,76 punt einde december.

Echt verwonderlijk is dat niet, want in het vierde kwartaal waren er voor het eerst sinds de lente van 2007 meer bedrijven waarvan de kredietwaardigheid door Standard & Poor's positief beoordeeld werd dan negatief. Gemiddeld maakten ze tijdens dezelfde periode ook 13 procent meer winst dan analisten verwacht hadden. Maar tegelijk blijkt de omzet van veel bedrijven ‘maar' iets sneller te groeien dan beleggers hadden gehoopt. Gemiddeld met 1,4 procent, blijkt uit cijfers van Bloomberg.

Voor aandelenbeleggers is dat slecht nieuws, want een bedrijf wordt maar meer waard als het groeit. Obligatieliefhebbers wrijven zich echter in de handen. Voor hen telt enkel de financiële stabiliteit van het bedrijf. En dat hebben de obligatiebeleggers goed begrepen.

De MSCI World index, die de gemiddelde prestatie registreert van de aandelen in 23 ontwikkelde landen, is afgelopen maand met 3,7 procent gezakt. Daartegenover staat de Global Broad Market Corporate Index, die gezamenlijk berekend wordt door Bank of America en Merrill Lynch, waaruit voor bedrijfsobligaties in januari een winst blijkt van 1,64 procent.

In de kering haalden bedrijfsobligaties dus een meerrendement van 5,3 procent.

Toch waren er afgelopen week relatief weinig nieuwe emissies. In totaal werd voor 7 miljard euro bedrijfspapier geplaatst, tegen 13 miljard de week voordien. Wie toch op de markt kwam, deed een goede zaak, met dank aan Griekenland dat ook heel wat beleggers weghield van Spaans, Portugees en Italiaans overheidspapier.

Alstom leende 750 miljoen euro op 7 jaar en betaalde 0,2 procentpunt minder dan in september, toen de looptijd maar 5 jaar was. Bouyues deed nog beter. De Franse bouwgroep haalde 500 miljoen euro op voor een looptijd van 8 jaar en betaalde maar 0,88 procentpunt meer dan de overheid. Volgende week wordt het drukker.