De Europese beurzen kregen gisteren een pak positief nieuws over zich uitgestort. Ze reageerden met zo'n 6 procent koerswinst.

beurs

Het is van maart 2003 geleden dat de Europese beurzen nog zo'n krachtige eendagsstijging lieten optekenen. Daarmee werd toen het startsein gegeven voor de hausse die meer dan vier jaar nagenoeg ononderbroken zou doorgaan. De sterkste prestatie kwam van de Spaanse beurs, waar de koersen gemiddeld met 8,7 procent klommen, de krachtigste stijging in zeventien jaar.

De dag was gisteren nochtans twijfelachtig begonnen, met de schorsing van het aandeel Socièté Générale. De op een na grootste bank van Frankrijk deelde kort daarop mee dat een van haar handelaars in indexopties zijn boekje te buiten was gegaan, met een verlies van 4,9 miljard euro voor gevolg.

Maar de beurzen trokken zich op aan Wall Street dat de avond voordien een verlies van 2procent had omgebogen in een winst van 2,5 procent na berichten dat de overheid de herkapitalisering van de obligatieverzekeraar Ambac in handen heeft genomen. De vrees voor een domino-effect, waarbij de toch al zwaar getroffen financiële sector overspoeld zou worden door een nieuwe golf van afschrijvingen op kredieten, is daarmee in de ogen van de beleggers bezworen.

Daarbovenop kwam enkele uren voor de opening van de markten het bericht dat de Chinese economie tijdens het vierde kwartaal met 11,3 procent is gegroeid, nauwelijks minder dan het jaargemiddelde van 11,5 procent. Net voor het begin van de beurshandel kwamen dan nog Nokia en Siemens met beter dan verwachte resultaten.

De beurzen gingen daarom ruim drie procent hoger van start. Als kers op de taart kregen ze dan nog de Ifo-indicator. De index die peilt naar het vertrouwen van de Duitse bedrijfsleiders in de economische evolutie viel niet alleen hoger uit dan verwacht, hij is tegenover december zelfs licht gestegen.

Daarop schakelden de beurzen in Europa nog een versnelling hoger en sloten uiteindelijk zo'n 6 procent hoger af. De brede Stoxx 600 index 'strandde' op een vooruitgang van 5,24 procent, de Euro Stoxx 50 index van de vedettenwaarden ging 6,5 procent hoger.

Intussen was ook Wall Street hoger geopend. Aanvankelijk bleven de winsten bescheiden en zakten de indexen zelfs kortstondig in het rood. Maar nadat grote bedrijven als Xerox, Lockheed Martin en Union Pacific beter dan verwachte resultaten hadden gepubliceerd ging het resoluut de goede kant op. Het persbureau Bloomberg berekende dat 61 procent van de bedrijven uit de Standard & Poor's index die hun resultaten al hebben gepubliceerd, beter deden dan analisten hadden verwacht.

Bovendien bleken de aanvragen voor werkloosheidsvergoeding vorige week te zijn gedaald. Analisten hadden gevreesd voor een stijging, maar nu is er weer hoop dat de gevolgen van de kredietcrisis op de reële economie toch iets minder erg zullen zijn dan verwacht.

Een uur voor slot stond de Dow Jones index ongeveer 0,8 procent hoger. De ruimere Standard & Poor's 500 stond toen op één procent winst en de technologie-index Nasdaq was al 1,8 procent geklommen. Wall Street noteert nu opnieuw rond het peil van eind vorige week. (lc)