Het aandeel Euronav is de voorbije twee dagen met bijna 20procent gestegen.

Het aandeel Euronav steeg donderdag met 9,1 procent en vrijdag kwam daar nog eens 8,3 procent bij. Voor het aandeel moet nu 21,26 euro betaald worden.

Wouter Vanderhaeghen van KBC Securities ziet als voornaamste reden de forse stijging van de dagprijzen voor de grootste tankers in omloop. Van een verlieslatend niveau van 25.000 tot 26.000 dollar per dag werden de voorbije week prijzen genoteerd van 50.000 dollar. De plotse prijsstijging heeft te maken met een tekort aan capaciteit in strategische regio's zoals het Midden-Oosten.

Volgens de analist speelt ook een structureel element. De Internationale Maritieme Organisatie (IMO) heeft immers bepaald dat enkelwandige tankers tegen 2010 uit de vaart moeten worden genomen.

Rederijen investeren dus volop in dubbelwandige tankers en de vrees bestond dat daardoor een tijd overcapaciteit zou bestaan. Maar nu blijkt dat de enkelwandige tankers sneller uit de vaart worden genomen dan algemeen werd verwacht.

Daar komt nog bij dat het aandeel Euronav de voorbije weken zeer sterk was gedaald, tot ver onder zijn intrinsieke waarde. Vanderhaeghen raamt de intrinsieke waarde op 28euro.

(belga)