Aviva hongerig naar Van Lanschot
Foto: © NO BYLINE
De Britse verzekeraar Aviva heeft zijn belang in Van Lanschot verhoogd tot 30,8 %.

Aviva bouwt stilletjes aan een machtspositie in Nederland en België. De Britse verzekeraar is vandaag vooral bekend als moedermaatschappij van de verzekeraar Delta Lloyd, die in België ook actief is als bank voor particulieren.

Maar de voorbije maanden is Aviva ook in een aantal andere financiële spelers opvallende belangen aan het opbouwen. Een daarvan is de Nederlandse private bank Van Lanschot. Die is ook in België actief als vermogensbeheerder voor rijke particulieren. Via een participatiemelding aan de Nederlandse beurswaakhond AMF laat Aviva weten dat het zijn belang in Van Lanschot heeft opgetrokken van 25 naar ruim 30procent.

Maar ook elders op de Nederlandse markt zit Aviva niet stil. Vorige week maakte Aviva nog bekend dat het een belang van 5,9procent heeft opgebouwd in de bank SNS Reaal. En dat naar aanleiding van een kapitaalverhoging bij SNS Reaal, nodig om de overname van de Nederlandse verzekeringsactiviteiten van Axa te financieren.

De bedoelingen van Aviva zijn onduidelijk. Maar waarnemers sluiten niet uit dat Aviva speculeert op een nieuwe consolidatie in de Nederlandse financiële markt en daarin misschien zelfs actief een rol wil spelen. (nta)