De vroegere top van Fortis is aangeschoten wild. Een rist strafklachten is in de maak.

Het regent strafklachten in de zaak Fortis. In welke volgorde de strafklachten en burgerlijke partijstellingen zich zullen aandienen in het dossier-Fortis is niet te voorspellen. Eén ding is wel zeker: de vroegere Fortis-top is aangeschoten wild. Het aantal beleggers dat geld verloren heeft én de omvang van de verliezen zijn van dien aard dat ze dossiers als Lernout & Hauspie in de schaduw kunnen stellen.

Afgelopen weekend kondigde Het Laatste Nieuws aan dat de Russische miljardair Suleiman Kerimov, die afhankelijk van de bron 400 miljoen tot 700 miljoen euro verloren zou hebben bij de ondergang van Fortis, een strafklacht zal indienen. Dat gerucht doet al weken de ronde. Of hij het ook echt zal doen, blijft onduidelijk. De strafklacht is er op dit moment nog niet en in de entourage van Kerimov klonk het de voorbije dagen dat ze er allicht ook helemaal niet zal komen. Kerimov houdt van discretie. Een strafklacht zou betekenen dat hij uit die discretie stapt en dat ziet de man naar verluidt niet zitten.

Het blijft natuurlijk een feit dat Kerimov pijnlijk veel geld is kwijtgespeeld. De 42-jarige Suleiman Kerimov, die met een vermogen van minstens 9miljard euro nummer37 op de lijst van rijkste mensen ter wereld is, bezat eind juni een pakket Fortis-aandelen waarvan de omvang niet helemaal duidelijk is. Al maanden circuleren geruchten dat Kerimov voor 700 tot 800 miljoen euro aan Fortis-aandelen zou hebben gekocht, op verschillende momenten in relatief kleine pakketten tegelijk en via verscheidene van zijn bedrijfjes. Andere bronnen zeggen dat het 'slechts' om 400 miljoen euro zou gaan. Hij tekende onder meer in op de noodkapitaalverhoging van Fortis in juni en dit op aanraden van Maurice Lippens, die hij persoonlijk ontmoette in Brussel.

Volgens bronnen dicht bij Kerimov klopt het dat de Rus bijzonder boos is op Lippens en dat hij Lippens verwijt dat die hem slecht heeft voorgelicht. Kerimov zou zijn ongenoegen ook al laten blijken hebben in hoge Belgische politieke kringen. Maar de miljardair, die niet de gewoonte heeft zijn zaken langs gerechtelijke weg te regelen, zou niet veel heil zien in een strafklacht.

Ook zonder een eventuele klacht van Kerimov is nu al duidelijk dat verschillende beleggers hun pijlen op de voormalige Fortis-top richten. De klachten komen zowel vanuit Nederland als België. Organisaties als Deminor, Euroshareholders en Dolor willen zoveel mogelijk recupereren. Het Brussels parket (financieel specialist Paul Dhaeyer) werkt al op de zaak. Deminor en advocaat Mischaël Modrikamen stoppen in deze fase vooral hun energie in een kort geding. Een van de vragen in die procedure is de aanstelling van gerechtelijke experts die de situatie bij Fortis in beeld moeten brengen. Dat kan nuttig zijn in een volgende fase: een aansprakelijkheidsprocedure.

De verschillende beleggersorganisaties lopen elkaar wat voor de voeten. Vooral Dolor vzw voert een andere strategie: die wil een ontbinding van de Fortis Holding en hoopt via een aansprakelijkheidsprocedure op aanvullende schadevergoedingen. De vroegere Fortis-top (ex-voorzitter Maurice Lippens, ex-ceo Jean-Paul Votron en ex-cfo Gilbert Mittler) staan in de vuurlinie. Wellicht zal dat voor ex-ceo Herman Verwilst niet anders zijn. De raad van bestuur van Fortis zal wellicht op zijn verzekering voor bestuurdersaansprakelijkheid een beroep moeten doen. Ten slotte is er de hamvraag of het prospectus voor de mammoetkapitaalverhoging van 2007 de correcte informatie bevatte over de kredietportefeuille. (pdd, me)

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in