Dexia onder vuur van Spaarverlies
De schade die de groep van 'believers' leed, bedraagt 170 miljoen euro. belga
Foto: © HERWIG VERGULT
Voor Dexia was het gisteren incasseren op het proces-Lernout & Hauspie.

justitie

Gisteren nam de burgerlijke partij Spaarverlies, goed voor 1.908 voormalige L&H-beleggers, de bank Dexia onder vuur. Spaarverlies heeft enkele weken geleden Dexia rechtstreeks gedagvaard om de bank burgerrechtelijk te laten opdraaien voor de feiten waaraan ex-medewerker Geert Dauwe schuldig wordt bevonden. Op die manier wil Spaarverlies Dexia eveneens laten opdraaien voor feiten in het dossier die dateren van vóór 2 juli 1999, de datum vanaf wanneer rechtspersonen strafrechtelijke aansprakelijk kunnen worden gesteld. De hamvraag is of de dagvaarding van Spaarverlies niet te laat komt. De advocaten van Dexia reageren maandag op de kwestie.

Geert Lenssens, de advocaat van Spaarverlies, volgde de stelling van het openbaar ministerie dat de bank meewerkte aan het verbergen van de echte aard van de verstrekte kredieten. De drie kredieten zijn beland bij nevenbedrijfjes, waarna het geld werd doorgesluisd naar L&H, waardoor er fictieve omzet werd gecreëerd.

Dat Artesia (nu Dexia) zich indertijd leende tot dergelijke praktijken, noemde advocaat Geert Lenssens dramatisch. 'Ze hielpen door het verborgen houden van de aard van de kredieten mee aan een systeem waarbij kosten werden omgetoverd in omzet. Ik kan het niet anders dan een hold-up op het spaarwezen noemen. Bij deze hold-up staat de bank als beklaagde terecht, niet als slachtoffer.'

Spaarverlies vraagt volledige schadeloosstelling als ook de 'erfenis' aan Parvest-deelbewijzen. Gisteren volgde een nieuwe fase in de krachtmeting tussen Dexia en KPMG over de vrijgave van overtuigingsstukken. KPMG zegt dat Dexia stukken wil inzien die onder het beroepsgeheim vallen.

Maandagmorgen komt op het proces-L&H Deminor aan het woord. Deminor vertegenwoordigt ruim 13.000 personen, het grootste aantal gedupeerde beleggers. De registratie van gedupeerde beleggers ging gisteren door. Een advocaat uit de groep van de zogenaamde 'believers', advocaat Moors, meldde zich aan als burgerlijke partij voor 453 gedupeerden. De 'believers' benadrukten in volle crisis de waarde van de aanwezige technologie bij L&H. Hun schadeclaim beloopt in totaal 170 miljoen euro, aldus de raadsman.

Maandag zal ook de raadsman van de Libanese zakenman Harout Katchadourian pleiten. De Libanese zakenman investeerde via een krediet 36 miljoen dollar in Velstra, een nevenholding van L&H. Hij dacht dat het geld gebruikt zou worden voor de ontwikkeling van spraaktechnologie in het Armeens, maar in de plaats werd het geld volgens het openbaar ministerie gebruikt om putten te vullen in de boekhouding. Komende week moet ook blijken hoe lang het proces-L&H zal opgeschort worden om de verdediging de kans te geven de stukken van de burgerlijke partijen in te zien. (pdd)www.standaard.biz/l&h