De fiscale gunstmaatregel slaat een gat in de begroting 2007 van een klein miljard euro.Er heerst meer dan gewone zenuwachtigheid over de laatste cijfers die het departement Financiën aan de regering moet leveren, naar verwachting vandaag of begin volgende week. Zolang er geen nieuwe regering is die een begrotingscontrole kan doorvoeren of een begroting opmaken, beroept het demissionaire paarse kabinet zich op een monitoringscomité van de administratie om de overheidsfinanciën in de gaten te houden.

Dat comité stelt vast dat een begrotingsevenwicht dit jaar nog moeilijk haalbaar zal zijn, terwijl de regering voor dit jaar een overschot van 0,3 procent van het bbp (zo'n 900 miljoen euro) vooropstelde.

Eén van de problemen daarbij zijn de voorafbetalingen van vennootschappen die zo'n 900 miljoen euro onder het budget blijven. Dat cijfer is al enkele weken oud, en toen schermde het kabinet van minister van Financiën Didier Reynders (MR) met het argument dat de voorafbetalingen traditioneel een eindspurt maken in de laatste twee kwartalen. Vandaar dat nu reikhalzend wordt uitgekeken naar de 'verse' cijfers van de fiscale ontvangsten.

Dat de notionele-interestaftrek er voor iets tussenzit dat de belastingsinkomsten van vennootschappen achterop hinken, is wel zeker. Alleen is niet duidelijk voor hoeveel precies. Er is niet één post 'notionele-interestaftrek'.

Er zit ook een politieke link aan het verhaal. De liberalen hebben altijd met het argument geschermd dat belastingsverlagingen via de notionele-interestaftrek ruimschoots terugverdiend zouden worden.

De socialisten hebben met die notionele-interestaftrek ingestemd toen zij garanties kregen voor het optrekken van bepaalde sociale uitkeringen (het zgn. welvaartsvast maken van de laagste uitkeringen). Nu zij geen zicht meer hebben op regeringsdeelname, zijn ze niet meer geremd om de maatregel die ze zelf mee hebben tot stand gebracht, te tackelen. (ita)

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig