Zeldzame telecom-toppers
De Europese beurzen konden gisteren zowat allemaal een winst van een halve procent voorleggen. De sector van de dag was telecom, waar zwaargewichten als Vodafone (+3,7%) en Telefonica (+7%) fors hoger schoten. Bij de Britse mobilofonieoperator is er sprake van speculatie omdat beleggers gokken op een vertrek van topman Arun Sarin, waarna er strategische aanpassingen zouden mogelijk worden. Bij Telefonica was het feest omdat de groep vroeger dan verwacht een verhoogd dividend gaat uitkeren. Maar ook omdat de groep dankzij zijn Latijns-Amerikaanse activiteiten een jaarlijkse omzetgroei verwacht van 5 tot 8% tot en met 2010. Dat zijn groeicijfers die de Europese ter plaatste trappelende concurrenten groen doen uitslaan van jaloezie.

Nog in dezelfde sfeer won Nokia 4,1% na een koopadvies van Merrill Lynch. Het beurshuis verwacht dat de marges bij Nokia gaan verbeteren.

Ook de mijnwaarden en de oliebedrijven gingen fors vooruit. Op de grondstoffenmarkten werden koper, olie en andere grondstoffen duurder. De grote drie mijnaandelen BHP Billiton (+4,1% tot 1.875,37 pence), Rio Tinto (+3% tot 4.541,06 pence) en Anglo American (+1% tot 3.408,44 pence) profiteerden daarvan. De olieprijs piekte in Londen opnieuw boven de 80 dollar, nadat de voorraden in de VS onverwacht terugvielen.

Suedzucker (+6,5% tot 16,16 euro) speelde zich in de kijker met beter dan verwachte kwartaalcijfers. De grootste suikerproducent ter wereld trok zijn verwachtingen voor het volledige boekjaar op.

Ook Volkswagen (+5,5% tot 184,10 euro) prijkte weer bij de winnaars. De Volkswagen-verkoop is in de eerste negen maanden in China met 30 procent toegenomen. Volkswagen trok zijn omzetverwachting voor het volledige boekjaar in China op met 13 procent.

Op Euronext Brussel won de Bel-20 0,5 procent tot 4.534,91 punten. Die winst was opnieuw te danken aan Fortis. Het aandeel ging 1,25 procent hoger tot 23,55 euro.

Delhaize viel op met een winst van 2,7 procent tot 69,95 euro. Dat heeft de detailhandelsketen in de eerste plaats te danken aan zijn Amerikaanse sectorgenoot Wal-Mart, dat zijn kwartaalprognoses verrassend verhoogde. Een positief signaal over de Amerikaanse consumentenbestedingen?