Sony Ericsson beter dan verwacht
De gsm-bouwer sluit het derde kwartaal af met hogere winstcijfers dan verwacht.

Vooral door de kosten te beheersen kon de Zweeds-Japanse joint venture de daling in de gemiddelde verkoopprijs van zijn gsm's opvangen. De winst voor belastingen klokte in het derde kwartaal af op 384 miljoen euro, tegenover 327 miljoen euro in het tweede kwartaal en 427 miljoen euro vorig jaar. Analisten hadden op 358 miljoen euro gerekend. De omzet bedroeg 3,11 miljard euro. Er gingen dit kwartaal 25,9 miljoen gsm's de deur uit bij Sony Ericsson, een miljoen meer dan in het tweede kwartaal.

De gemiddelde verkoopsprijs, een belangrijke indicator voor de rendabiliteit, daalde wel naar 120 euro. In het tweede kwartaal was dat nog 125 euro, vorig jaar 147 euro. De prijs reflecteert het verhoogde belang dat Sony Ericsson hecht aan ontwikkelingsmarkten waar lage prijzen belangrijk zijn. Toch zijn de marges er niet op achteruitgegaan.

Ceo Miles Flint, aan zijn laatste weken bezig als hoofd van het bedrijf, benadrukte dat vooral een doorgedreven kostenbeheersing daarvoor verantwoordelijk was. Hij noemde daarbij specifiek de aandacht die Sony Ericsson had voor kostenreductie van de onderdelen.

Op 1november wordt Flint afgelost door de Japanner Hideki Komiyama. (reuters)