Fiscus

Foutje op enkele aanslagbiljetten?Op heel wat aanslagbiljetten die na 1 augustus 2006 werden verstuurd, staat een verkeerde bezwaartermijn. Dat schrijft het economisch magazine Trends.

Sinds die datum is de bezwaartermijn op het aanslagbiljet verlengd van drie tot zes maanden, maar op de achterzijde van een hele reeks aanslagbiljetten die sindsdien verstuurd zijn zou de administratie vergeten zijn de termijn aan te passen.

Volgens de auteur van het artikel, fiscalist Filip Goddevriendt, volstaat dat om die aanslagbiljetten nietig te maken, zodat de Schatkist de volledige geheven belasting moet terugbetalen, met verwijlintresten. Daarna kan een nieuwe aanslag worden toegezonden, maar de interesten kan de fiscus niet recupereren.

Topman Carlos Six van Financiën, verantwoordelijk voor de personenbelastingen, weet dat er problemen zijn geweest met de verlening van de bezwaartermijn, maar kon gisteravond onmogelijk nog nagaan of er effectief formulieren met een foutieve termijn verstuurd werden. Volgens hem is het misschien mogelijk om van een procedurefout te spreken als men zich op een 'extreem juridisch' standpunt plaatst.

'Maar ik denk dat we dit best pragmatisch aanpakken en nagaan of bezwaarschriften geweigerd werden die na de periode van drie maanden, maar voor het verstrijken van de nieuwe termijn van zes maanden werden ingediend. Als dat zo is moeten we dat rechtzetten.' (lc)

Energie

Europese Commissie sluit onderzoek Distrigas af

Brussel De Europese Commissie heeft donderdag haar onderzoek naar een mogelijk misbruik van een dominante marktpositie door de Belgische gasleverancier Distrigas afgesloten. In ruil voor het beëindigen van het onderzoek belooft Distrigas het gebruik van langlopende contracten voor grote afnemers af te bouwen. Dat moet de concurrentie op de gasmarkt aanwakkeren. De Commissie ziet de deal met Distrigas als een precedent voor heel Europa. (belga)

Luchtvaart

Europees Parlement bekrachtigt luchtvaartakkoord

Het Europese Parlement heeft donderdag ingestemd met een groot luchtvaartakkoord tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Door het akkoord kunnen de Europese en de Amerikaanse maatschappijen vanaf maart volgend jaar van eender welk punt in de EU naar eender welk punt in de VS vliegen. Daardoor kunnen ook goedkope maatschappijen als Ryanair en Easyjet de Atlantische Oceaan oversteken. (belga)

Elektronica

Vishay in Evere wil deuren sluiten

De Amerikaanse fabrikant van elektronische componenten heeft donderdag tijdens een bijzondere ondernemingsraad de intentie aangekondigd om zijn vestiging in de Brusselse gemeente Evere te sluiten. Er zouden 91 banen sneuvelen. Dat is vernomen van Marc Jespers van het ACV. De directie wil de Belgische activiteiten verplaatsen naar Israël en Duitsland. De productiekosten in Evere zouden te hoog zijn. Bij Vishay werken nu nog 110 mensen.

Door de sluiting, ten laatste tegen eind 2008, verliezen waarschijnlijk 91 mensen hun baan. De 19 werknemers van het kenniscentrum zouden hun werk behouden. (belga)