Stoelendans bij Fortis
Alain Deschênes. fortis
De overname van ABN Amro leidt tot een herschikking aan de top van Fortis. Karel De Boeck vertrekt naar ABN Amro, en Jozef De Mey en Jos Clijsters verlaten op 1 januari de groep.

BANKEN

De overname van ABN Amro en de overstap van Karel De Boeck naar de Nederlandse bank geeft aanleiding tot een grondige herschikking van het executive committee van Fortis. Jozef De Mey (64) en - verrassend - Jos Clijsters (57) hebben beslist om Fortis te verlaten.

Jos Clijsters heeft een lange carrière bij Fortis achter de rug, maar besliste, naar verluidt om persoonlijke redenen, om vanaf 1 januari al zijn functies neer te leggen bij de groep.

Clijsters is een bekende naam in de Belgische marketingwereld. Hij begon zijn carrière bij Unilever, de 'kweekschool' van veel marketeers, maar stapte in 1979 over naar de holding Cobepa. In 1981 ging hij aan de slag op de marketingafdeling van de Generale Bank, waar hij in de jaren negentig een van de drijvende krachten was achter de oprichting van de Bank van de Post, een joint venture met De Post, die hij ook verschillende jaren leidde. Na de overname van de Generale Bank in 1998 klom hij op in de rangen van Fortis. In januari 2005 haalde ceo Jean-Paul Votron hem binnen in het executive committee, waar hij wereldwijd verantwoordelijk werd voor de bank voor particulieren.

Jozef De Mey, de chief investment officer, vertrekt ook op 1 januari, maar blijft actief als adviseur van Jean-Paul Votron. De Mey is ook een oudgediende, die carrière maakte in de verzekeringspoot van Fortis, onder andere als ceo van Fortis AG. Hij was sinds 2000 lid van het executive committee.

De Luxemburger Camille Fohl (51) volgt Jos Clijsters op als verantwoordelijke voor de retail bank. Hij ging in 1986 aan de slag bij de Banque Générale du Luxembourg en bracht het in 2005 tot ceo van commercial banking van Fortis.

De tweede nieuwkomer in het topmanagement is de Canadees Alain Deschênes (48), die pas sinds 2005 bij Fortis in dienst kwam als cio, chief information officer. Hij neemt de functie van chief operating officer (coo) over van Herman Verwilst. Die kan zich daardoor meer toeleggen op zijn verantwoordelijkheden als waarnemend ceo, zeg maar de rechterhand van Jean-Paul Votron. Wie de bevoegdheden van Karel De Boeck en Jozef De Mey overneemt, staat nog niet vast.

De facto wordt het executive committee dus afgeslankt: het zal vanaf 1 januari nog maar acht in plaats van negen leden tellen. Mogelijk wordt er op die manier een plek opengelaten voor een Nederlander, al dan niet van ABN Amro. Door de overname verschuift het zwaartepunt van Fortis immers een stuk meer naar het noorden.

Meteen wordt het directiecomité, dat overwegend Belgisch getint was, ook een stukje internationaler. Er zitten vanaf januari nog maar vier Belgen in (Votron, Verwilst, Filip Dierckx en financieel directeur Gilbert Mittler), twee Nederlanders (Lex Kloosterman en Peer van Harten), één Luxemburger (Camille Fohl) en één Canadees (Alains Deschênes). Tot nog toe bestond het uit zeven Belgen en twee Nederlanders. (kdr)