Albert Frère half miljard rijker
blg
Foto: © VIRGINIE LEFOUR
De Waalse zakenman Albert Frère is vorig jaar 527.321 miljoen euro rijker geworden.

Dat blijkt uit het overzicht van de honderd rijkste zakenfamilie in België dat gisteren gepubliceerd werd door het zakenblad Trends.

Frères belangen in de holdings Groep Brussel Lambert (GBL) en de Nationale Portefeuillemaatschappij (NPM) waren op 30juni 2007 3,052 miljard waard, ruim een half miljard meer dan een jaar eerder. Het gaat uiteraard om 'papieren' rijkdom die te maken heeft met de fluctuerende aandelenkoersen van de desbetreffende bedrijven.

In de ranglijst van de rijkste families staat Frère op nummer drie. De hoogste plaats bezetten de drie InBev-families De Spoelberch, De Mévius en Van Damme, die samen goed zijn voor 15,46 miljard euro. Zij worden gevolgd door de families achter Solvay, Eternit en Colruyt (zie tabel).

De volgorder van de lijst is in grote lijnen ongewijzigd gebleven in vergelijking met vorig jaar. Nieuwkomers zijn de families achter de bedrijven Hamon, IBA en Krëfel. De lijst is vooral gebaseerd op zakelijke belangen. Belegde vermogens blijven grotendeels buiten beeld. Vandaar dat enkele families die hun bedrijf verkocht hebben uit de lijst verdwenen zijn, hoewel hun vermogen er niet per se op achteruit gegaan is.