Men capituleert nog niet. De uittocht uit aandelen is nog te geordend.

De buy side analist distantieerde zich begin dit jaar van de optimistische prognoses van veel beursspecialisten. Hij waarschuwde toen dat er nog te weinig realisme in de markt zat. Dat de Amerikaanse economie het moeilijker zou krijgen dan wat gezegd werd, hij zijn hart vasthield voor een individueel aandeel als Fortis, dat het dividendrendement als argument zeer gevaarlijk was, dat de aanbevelingen op basis van koers-winstverhoudingen gesteund waren op te optimistische winstvooruitzichten over 2008 en dat de liquiditeitscrisis in de markt nog velen pijn ging doen. De Stoxx-600 zou tot 280 punten dalen (hij stond toen op 316 punten).

Wat door sommigen als boude uitspraken werd afgedaan, bleek verrassend goed te kloppen. Vandaag ziet hij 255 punten als steunniveau (pagina E1) en is hij verre van gerustgesteld. 'We kunnen nog veel lager. We zien nog geen capitulatie in de markt.' Een technische rebound (kortstondig herstel) is zeer goed mogelijk, maar waar is de trigger? Normaal had je eind juni koersherstel moeten zien omwille van shorters (speculanten die op koersdalingen mikken) die hun posities wat afbouwen en had je nu het effect van een nieuw kwartaal moeten zien. Wie iets wil riskeren, doet dit aan het begin van het kwartaal. De cocktail van oplopende inflatie, slabakkende economie en bankencrisis is zeer gevaarlijk. Dexia zegt dat het vandaag geen extra kapitaal nodig heeft maar niemand weet wat het binnen drie maanden zal zijn. 'De optisch lage koersen zijn geen reden om goed geld achter slecht geld aan te gooien. Cash is king, maar ook daar hou je de inflatie niet bij, maar je verliest tenminste geen 20% à 30% zoals op aandelen.' Volgens de analist onderschatten de markten dat de vastgoedcrisis in de VS nog verder gaat en dat de rente op de in 2006 op de markt gebrachte subprimes (rommel-woonkredieten) in het huidige derde kwartaal aangepast worden aan de 'junk status'.

'De dag dat FSA, de Amerikaanse kredietverbeteraar van Dexia zijn kredietwaardigheid verliest, moet Dexia herkapitaliseren. Het klinkt apocalyptisch maar het zijn scenario's die een redelijk realiteitsgehalte kunnen hebben. Ook inzake economische groei is het bang afwachten. De kans dat de Europese Centrale Bank de rente verhoogt, is niet gering. 'Als het gebeurt, is de kans op een recessie reëel.'

Vele specialisten baseren zich op basis van lage koers-winstverhoudingen om voor aandelen te pleiten. 'Maar dat gaat voorbij aan het feit dat de verwachte winst over 2009 nog naar omlaag bijgesteld moet worden.'

De zogenaamde pessimisten hebben gelijk gekregen over de aangekondigde val van Fortis. De buy side analist is vooral bezorgd om de werkelijke boekwaarde van Fortis. Het voor 24 miljard euro gekochte deel van ABN Amro zou vandaag wellicht voor bijna de helft van de prijs gekocht kunnen worden.

Vandaag zijn de ogen op InBev gericht. De groep plant een mega buy-out in de VS met 40 miljard dollar schulden op een ogenblik dat buy-outs dood zijn. 'De inflatie, economische groei, vastgoedevolutie, subprime-aanpassingen. Alle parameters evolueren negatief. Het is niet het moment te kopen maar profiteer van koersherstel om te verkopen.' (pdd)