TomTom lanceert HDTraffic 'rond de zomer' van volgend jaar ook in ons land, samen met de gsm-operator Base.

De prijs van het abonnement op HDTraffic zal in heel Europa dezelfde zijn, zegt Lucien Groenhuijzen, de directeur van TomTom Mobility Solutions. In Nederland, waar de dienst al een half jaar bestaat, betaal je 9,95 euro per maand.

Je kan HDTraffic gebruiken op de meeste bestaande TomTom-toestellen, met een apart aansluitbare modem van 99euro (inclusief 6maanden verkeersinfo). Enkele nieuwe toestellen van TomTom hebben een ingebouwde modem.

Voorlopig kan je HDTraffic alleen gebruiken in het land waar je geabonneerd bent. Maar TomTom werkt aan roamingovereenkomsten tussen de gsm-operatoren, waardoor je de dienst ook in het buitenland zal kunnen gebruiken. Ook dat zou er volgend jaar aankomen.

TomTom lanceerde eerder ook MapShare, een webapplicatie die de TomTom-gebruikers toelaat om zelf kaartinformatie door te geven en te downloaden. En het bedrijf ontwikkelde een nieuw navigatie-algoritme, IQRoutes, dat gebaseerd is op een database met een gigantische hoeveelheid informatie. Elke weg heeft in die databank een eigen 'snelheidsprofiel', dat onder meer afhankelijk is van de typische drukte op die weg en van het aantal verkeerslichten. (wdp)