Daniël Termont geeft zichzelf een week om toch nog een deal te maken met Suez over Fluxys.

energie

De kans op slagen voor de voorzitter van Publigas lijkt echter zeer klein. Het ziet er immers naar uit dat Suez, en in het bijzonder Jean-Pierre Hansen, een bijkomend overleg op korte termijn niet ziet zitten. 'Ik blijf beschikbaar om later, maar dan binnen een gans andere context, terug contact te nemen' liet hij gisteravond via een persbericht weten. Hij liet ook weten dat Suez-Tractebel op korte termijn zal overgaan tot de verkoop van 12,5% van haar aandeel in Fluxys met het oog op het terugbrengen tot 45% conform de genomen engagementen. Daarmee geeft hij aan dat de Franse nutsgroep er niet voor zal terugschrikken om de aandelen aan een andere investeerder aan te bieden.

Deze zet van Hansen komt er nadat de bestuurders van de gemeentelijke aandeelhouder van het Belgische gastransportbedrijf er gisteren niet in geslaagd zijn een oordeel te vellen over de ontwerpovereenkomst met Suez over de machtsherverdeling bij Fluxys. Dat omvatte onder meer de verkoop van de 12,5 procent aan Publigas.

Opmerkelijk is dat de voorzitter Publigas, Daniël Termont, nadien meldde dat hij een week de tijd heeft om toch nog een deal te maken over de machtsherverdeling bij Fluxys. Dat is een opmerkelijk omdat het er de voorbije dagen immers naar uit zag dat de rol van Daniël Termont als topman van Publigas uitgespeeld was. Voorzitter Daniël Termont had laten weten ontslag te zullen nemen als het akkoord goedgekeurd zou worden waarbij Fluxys zou opgesplitst worden in een gasnetbedrijf en een terminalmaatschappij.

Maandagavond hadden de onderhandelingsdelegatie van Publigas waarvan Termont niet langer deel uitmaakte de laatste plooien gladgestreken met Suez en meer in het bijzonder Jean-Pierre Hansen.

Hansen, die voorzitter is van Fluxys en gedelegeerd bestuurder van Electrabel meldde gisteravond ontgoocheld te zijn over de gang van zaken bij Publigas. Volgens hem was de ontwerpovereenkomst een aanvaardbaar compromis. (pse)