Het is een verhaal van David tegen Goliath. Met Microsoft in de rol van Goliath en de Zwijndrechtse drukkerij DeckersSnoeck in die van David. Microsoft werd, samen met Adobe Systems, Autodesk en Symantec, door het Antwerpse hof van beroep veroordeeld tot terugbetaling van bijna 60.000 euro aan onterecht ontvangen schadevergoedingen.

De softwareproducenten stuurden op 17oktober 2003 een gerechtsdeurwaarder naar het bedrijf omdat ze ervan overtuigd waren dat er nagemaakte software gebruikt werd. DeckersSnoeck, dat toen nog Deckers Druk heette, was compleet overdonderd door de inval en kon niet meteen de nodige documenten vinden om het tegendeel te bewijzen.

'Onder druk van de verzegeling van het informaticapark stemden we in met een dading. Toen we later ontdekten dat we voor de zogezegd 'illegale' software wel degelijk de nodige licenties hadden en dat de softwareproducenten daarvan zelfs op de hoogte waren, trokken we naar de rechtbank', zegt gedelegeerd bestuurder Joris Deckers.

In eerste aanleg ving het bedrijf bot, maar het hof van beroep verklaarde de dading vorige maand nietig en veroordeelde de softwareproducenten tot de terugbetaling van de 60.000 euro plus interesten en kosten.

'We zijn zeer tevreden met dit arrest dat onze onberispelijke naam in eer herstelt', reageert Joris Deckers.

Van Moneytron tot Votron

Beleggers hebben in de vroege jaren negentig geleerd voorzichtig om te gaan met beleggingsgoeroes. De Moneytron-machine bleek te draaien op zwart geld van hebberige vermogenden. Dat Maurice Lippens, voorzitter van Fortis, bij zijn kapitaalverhoging persoonlijk de toevlucht zocht tot Russisch kapitaal, is voor velen onbegrijpelijk. Is het risico op witwassen geringer dan bij Moneytron? De oude Belgische achterban begrijpt het niet. Ze werd niet alleen gepasseerd, ze moet ook de woordbreuk verteren. Maar ze ziet wel al een originele sanctie. Als de koning nu de graaf degradeert tot baron en het herwinnen van de graaftitel koppelt aan een te behalen koersstijging van Fortis, kan het vertrouwen in het systeem misschien hervonden worden.

In Buiten Balans verzamelt de redactie opmerkelijk nieuws uit de economische en financiële wereld.