'Toekomst is plantaardig'
Foto: © Lisa Van Damme
Tobias Leenaert is medeoprichter en directeur van EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief), een organisatie die pleit voor vegetarische voeding.

Van onze medewerker

Waar komt het geld van EVA vandaan en waarvoor wordt het gebruikt?

'Ongeveer vijfendertig procent bestaat uit subsidies, grotendeels afkomstig van de Vlaamse overheid. Daarnaast ontvangen we ook geld van lokale overheden, als vergoeding voor dienstverleningsopdrachten. We krijgen structurele sponsoring van Alpro en hebben zo'n 4.000 betalende leden. Alles samen zitten we aan een goed half miljoen euro inkomsten. Onze belangrijkste uitgaven, zo'n 70%, gaan naar de lonen van een negental medewerkers.'

Hoe belangrijk is geld voor u?

'Voor mij persoonlijk helemaal niet. Mijn enige zorg is het geld van EVA. Het is ook belangrijk dat onze lonen hoog genoeg liggen om voor continuïteit te zorgen. Lonen mogen geen issue zijn. Ikzelf heb genoeg aan weinig geld om te leven. Ik woon samen met mijn vriendin en moet geen huur betalen. Als ik meer geld zou hebben, zou ik het in EVA investeren. Ik beschouw EVA niet als mijn werk: het is gewoon hoe ik mijn leven invul. Als ik morgen 10 miljoen euro erf van een onbekende rijke oom, blijf ik hetzelfde werk doen. Dat is volgens mij de definitie van de juiste job gevonden hebben.'

Maar verre reizen zitten er wellicht niet in.

'Toch wel. Iemand uit de Verenigde Staten betaalt sinds een aantal jaar de reizen die ik voor mijn werk maak. Gewoon omdat ze sympathie heeft voor wat ik doe. Ik krijg ook een beurs van Ashoka, een internationale organisatie die sociale ondernemers ondersteunt. Nee, ik kom echt niets tekort. De lonen van sommige mensen, dát begrijp ik niet. Ik weet niet wat ik elke maand met 2.000 euro zou moeten doen.'

Is leven zonder dierlijke producten goedkoper?

'Door massaal minder vlees te eten, zouden we miljarden euro's aan ziekte- en gezondheidskosten kunnen besparen Maar omdat de milieu- en gezondheidskosten niet in de voedselprijs zijn geïnternaliseerd, is vegetarisch eten in de praktijk vaak wat duurder dan niet-vegetarisch. Dat komt mede doordat vegetariërs vaak ook bewuster en beter eten, en bio en fair trade zijn nu eenmaal duurder dan gangbaar voedsel. Ik zit er niet mee in om meer voor voedsel te betalen. Wij kopen zo'n 80% bio.'

Is een economie zonder dierlijke producten mogelijk en wenselijk?

'Wenselijk zeker, mogelijk ook, maar het hangt ervan af over welke termijn we spreken. Over tweehonderd jaar denkt onze maatschappij waarschijnlijk heel anders over het behandelen van dieren als instrumenten. Zo'n evolutie kan bedreigend lijken voor sommigen, maar het is geen kwestie die van vandaag op morgen geregeld zal zijn. Het is bovendien een evolutie die veel nieuwe jobs zal creëren. Ik ben ervan overtuigd dat de toekomst plantaardig is. In onze werking hebben we tot nu vooral over het 'waarom' van minder vlees eten gecommuniceerd. Ik denk dat we het in de toekomst veel meer over het 'hoe' zullen hebben, omdat iedereen overtuigd zal zijn dat minder vlees eten een noodzaak is.'

Zal EVA daar de vruchten van kunnen plukken?

'Wij proberen nog meer te evolueren naar een organisatie die niet alleen leeft van subsidies, maar ook eigen inkomsten genereert. Niet alleen via lidgeld, maar ook door sociaal ondernemerschap. Subsidies en individuele giften zijn een eindige bron. Dankzij economisch interessante activiteiten kan je pas echt je sociale missie vervullen en verder groeien.'

Wat is uw grootste voldoening?

'Mensen zien veranderen. Zeker als het gaat over mensen die niet open stonden voor de gedachte en toch langzamerhand of juist heel plots beslissen minder of geen vlees te eten. Het doet extra deugd als de doorslaggevende informatie van ons afkomstig is.'

www.vegetarisme.be