Kenia - Een berg als geschenk
Iedereen kent Kilimanjaro wel van fotos met groot Afrikaans wild op de voorgrond. Foto: foursquare.com
Wanneer je naar een nieuwe plek trekt op vakantie maak je altijd wel een lijstje van dingen die je wil zien, doen en ervaren. Dat is net zo wanneer je naar een ander land verhuist, met het verschil dat je je lijstje wat langer kan maken. Ik hou wel van een stevige bergtocht, dus prijkte ergens bovenaan mijn lijstje voor Kenia en omgeving “Kilimanjaro beklimmen”.

Kilimanjaro is de hoogste berg op het Afrikaanse continent en met 5.895 m ook de hoogste vrijstaande berg ter wereld. Ongetwijfeld heb je er al beelden van gezien, met olifanten of ander indrukwekkend wild op de voorgrond en de besneeuwde top op de achtergrond.


Ik sprak over mijn plan met John, hij is Keniaan en een goede vriend van me. John is een krak in het ophangen van broodje aap verhalen, en hij doet het graag. Hij is 1m70 en heeft moeite met broeken te vinden die niet van zijn achterwerk schuiven, zo dun is hij gebouwd. Maar wat hij ontbreekt aan atletische lichaamsbouw heeft hij te over aan overredingskracht. Hij hangt bijvoorbeeld regelmatig verhalen op van “zijn tijd in het vreemdelingenlegioen”, of toen hij bij de special forces was van het Keniaans leger. Eerst kijken de toehoorders, meestal aantrekkelijke dames, verbaasd. Dat frele mannetje in het leger? Naar mate het verhaal verder gaat maakt de verbazing plaats voor verwondering of gelach, afhankelijk van de naieviteit van het slachtoffer.


Ik vertelde John hoe ik overwoog Kilimanjaro te beklimmen, maar dat het me iets te toeristisch leek. Ik had gehoord dat op de populairste routes tijdens piek seizoen tot 100 wandelaars wel eens in file staan op het pad. Bovendien was ik niet happig op het prijskaartje van 1800 USD voor de beklimming van een week. John keek me aan van achter zijn dubbele Johnny Walker Black Label en ik voelde een verhaal aankomen. Hij begon: “Heb je ooit op de landkaart gekeken om te zien waar Kilimanjaro ligt?”. Ik bevestigde. Kilimanjaro ligt in Tanzania, net achter de grens met Kenia. “Dan heb je gezien dat de grens tussen Kenia en Tanzania er een eigenaardige knik vertoont?”. Dat was me niet opgevallen, ik zweeg, niet zeker waar hij naartoe wou met zijn verhaal. Hij ging verder: “Dat komt omdat aan het eind van de 19de eeuw de koningin van Groot Brittannie de berg cadeau heeft gedaan aan haar kleinzoon de Kaiser. Kaiser Wilhelm had geklaagd dat hij op zijn grondgebied geen enkele berg had die hoog genoeg was om besneeuwde toppen te hebben. Dus toen hij verjaarde gaf de Queen hem Kilimanjaro door de landsgrenzen te verleggen.” Ik keek John aan, op zoek naar enig teken van ernst of pret in zijn gezicht. Maar zijn uitdrukking veraadde niets. Ik vroeg “heeft de Queen dan een reusachtige kaars op de top van de bert gezet voor Kaiser Willem?”. John barstte in lachen uit, ik had juist geraden, het was maar een verhaaltje. Maar deze keer niet een verhaal gecreeerd door mijn creatieve vriend, maar een legende die al sinds eind 19de eeuw de ronde doet.

Destijds had een schrijver het verzonnen als satire. De schrijver laakte de manier waarop de grote Europese mogendheden in 1885 in Berlijn het Afrikaanse continent onderling verdeelden. Geen enkele van de aanwezige heersers, onder hen ook Koning Leopold II, had ooit het continent bezocht. Over mappen gebogen en op basis van informatie van ontdekkingsreizigers trokken de staatshoofden lijnen op de kaart. Die lijnen bepalen vandaag nog het merendeel van de landsgrenzen op het continent. Met zo veel willekeur en gemakszucht kan je dan wel al eens een berg schenken aan je kleinzoon door een lijntje te verleggen, niet?