BLOG. Zweden - Kersenbloesems
Kersenbloesems Kungsträdgården Foto: Winne Bats
Twitter en Facebook stonden er vol van, er werden duchtig berichten en foto's uitgewisseld per smartphone, en zelfs het tv-journaal bracht er een item over. Eindelijk is de dag aangebroken: de kerselaars op Kungsträdgården staan in bloei!

Dat heel Stockholm reikhalzend naar deze dag heeft uitgekeken, is een understatement. De meesten van mijn kennissen en ook ikzelf waren al een aantal keer op Kungsträdgården gaan piepen de afgelopen weken, om te zien of er nog geen scheutje roze te bespeuren viel. Helaas, het plein in het centrum van Stockholm bleef op het felgroene kunstgras van de ligwei na triestig grijs, alhoewel de zon behoorlijk scheen en de temperaturen met rasse schreden omhoog klommen. Maar vandaag was dat dus anders. Aangezien de meeste Zweden grote liefhebbers van sociale media zijn, verspreidde het nieuws - met bijbehorende, al dan niet met Instagram-filters voorziene iPhonefoto's - zich als een lopend vuurtje. Met als klap op de vuurpijl dus een reportage in het nieuws van half acht.

Waarom Stockholm uit z'n dak gaat voor een paar roze bloemetjes? Zo gek is dat eigenlijk niet. De meeste Zweden houden van de natuur, en in een grote stad als Stockholm moet je genieten van elk stukje dat je kan krijgen. Bloemen- en plantenwinkels doen dezer dagen gouden zaken, nu de laatste sneeuw echt wel weg is en je ook 's nachts je planten buiten kan laten staan. Daarnaast kondigen die kersenbloesems definitiever dan wat dan ook aan dat de zomer nu niet meer lang op zich laat wachten. Zomer betekent boottochtjes, vakantie en barbecues tijdens de lange, lichte avonden. (Ik ga er bijna zelf van zuchten.) Tot slot zijn de kerselaars ook heel mooi geplaatst, dicht op elkaar een symmetrisch aan weerszijden van een fontein. En zeg nu zelf, het zijn bijzonder mooie bloesems.