De voorlaatste Lotusphere dag. De vermoeidheid begint bij de congresgangers meer en meer zichtbaar te worden: geeuwen, dikke blauwe wallen onder de ogen, wazige blikken, een sloffige stap… De laatste loodjes wegen duidelijk het zwaarst.

Als er één ding opvalt tijdens deze editie van het jaarlijkse Lotusfeest, is het de grote aandacht en belangstelling voor X-pages. Een overaanbod aan sessies leert ons alle kneepjes van het vak op het gebied van de ontwikkeling van X-pages. Heeft dit een reden? Uiteraard! Met X-pages doet Lotus een zeer verdienstelijke poging om aan te knopen bij het web 2.0 verhaal. Geen muffe pagina's meer, maar applicaties die de volledige kracht van Lotus ontketenen en er bovendien ook nog eens mooi uitzien, dat is de boodschap die men hier wil overbrengen. De X-pages technologie gaat ook een steeds grotere rol spelen binnen de totale Lotus suite: Connections, Quickr, ja zelfs in de Notes client. Overal zie je in de roadmaps wel een x'je opduiken.


Gelukkig zijn er ook nog andere sessies te volgen op Lotusphere. Er is de jaarlijkse afspraak met Paul Mooney voor de Adminblast-sessie, een absolute aanrader en topper in het 'nuttige informatie in een grappige verpakking'-genre. Bill Buchan, ook Lotusphere-icoon, last dit jaar een rustpauze in. Wes Morgan echter, opkomend techno-geek comedy talent uit de Mid-West - en onze absolute favoriet -, was weer helemaal van de partij met een sessie over performantietuning die bij veel Lotus administratoren nog wel een tijdje zal blijven hangen.


De dag samengevat... X-pages ... X-pages ... X-pages, of om het met een quote van Wes Morgan te zeggen: 'If back home we say something three times, it means it's really important'! Oh, voor wie het zich toevallig afvroeg: de GFI barbecue is gisteren schitterend verlopen. Perfect gegaarde New York Stripe steaks op de grill met lekkere Amerikaanse sausjes doorgespoeld met Californische wijn.
Nu snel nog even opfrissen voor de Lotusphere afscheidsparty die dit jaar doorgaat in Harry Potter’s World of Wizardry, een onderdeel van Universal Studio Adventure Island. It’s a tough job, but someone has got to do it.