Hoofddoeken, sluiers en boerka's dienen niet om de vrouw te vernederen, weten we sinds het proces-Malika. Ze zijn er om hen mooier te maken dan ze eigenlijk zijn.

Wie ooit het legendarische Suske en Wiske-album Sjeik el-Rojenbiet heeft gelezen, herinnert zich net als wij de romantische euforie van tante Sidonia toen ze op ruwe wijze werd geschaakt door een knappe, gesluierde prins te paard, en haar ontzetting toen diezelfde prins wat later zijn sluier afnam en een lelijke kop bleek te hebben met een scheve haakneus en één (1) scheve konijnentand.

Eenzelfde gevoel van teleurstelling overviel ons deze week, in het kader van de berichtgeving over het terrorismeproces waar Malika el Aroud bij betrokken is. Malika werd door deze krant jaren geleden al geïnterviewd. Toen stond bij dat interview een prachtige foto, genomen door Herman Ricour, van Malika met hoofddoek. Ze houdt de handen voor het gezicht en laat slechts één oog toe om in de camera te blikken. We durfden het toen tegen niemand te zeggen, omdat we hier toch met een mogelijke terroriste te maken hadden, maar wij dachten onwillekeurig: ‘Hm, sexy.’ Dat dachten we nog steeds toen diezelfde foto afgelopen dinsdag weer in de krant stond. Het was een blij weerzien.

Toch verlangden we naar meer, want we lazen in het bijbehorende stuk dat Malika ongesluierd de rechter (stevig) van antwoord diende. We moesten tot woensdag wachten voor we dat op de foto konden zien. We kunnen intussen melden dat het hard tegenviel, en dat kwam niet doordat er een zwart blokje voor haar ogen zat. Het is vreemd hoe je je een compleet andere voorstelling maakt van iemands gezicht, als je dat gezicht nooit hebt gezien. Eigenlijk kan het alleen maar tegenvallen. Het is een beetje zoals met sexy vrouwenstemmen op de radio: al die radioheads klinken als Scarlett Johansson, maar ze zien er zo niet uit. Toch niet op Radio 1.


Maar we wijken af. Woensdag stond in Het Laatste Nieuws ook een foto van een ongesluierde Malika met een horizontaal blokje voor haar ogen. ‘Malika in de rechtszaal’, stond er als uitleg bij. Daarnaast stond een gedetoureerde foto van Malika met een boerka over haar bolle hoofd. ‘Malika in het dagelijks leven’ stond er als uitleg bij. Dat vonden wij grappig. Ook al omdat het leek alsof het horizontale blokje op de ene foto uitgeknipt was uit de boerka op de andere foto. Maar los daarvan: ook op deze fotomontage zag Malika er beter uit met boerka dan zonder. Nog zo gek niet, die jongens van de Taliban.