Geoffrey Hantson, jurylid op het reclamefestival in Cannes
Geoffrey Hantson, jurylid Cannes Lions Foto: Steven Van Dingenen
Steven Van Dingenen, één van onze bloggers op het reclamfestival in Cannes en Client Service Director bij het Antwerpse reclamebureau Mia, sprak met Geoffrey Hantson, jurylid voor het onderdeel 'Direct'. Hij geeft zijn visie over het werk en laat ons meekijken in de keuken van de Lions.

Vandaag startte het grootste reclamefestival ter wereld: Les Lions de Cannes. Professionele reclamemakers van over de hele wereld verzamelen deze week om te kijken wie de meest creatieve campagne heeft gemaakt.

De beslissing over wie nu de creatiefste campagne maakte, ligt bij de jury. Deze wordt samengesteld uit professionals wereldwijd die, verenigd per categorie, unaniem beslissingen nemen. Ik had een gesprek met Geoffrey Hantson, creatief directeur bij Duval Guillaume Antwerpen, die deel uitmaakte van de jury voor de categorie ‘Direct’.

"Werk jureren in Cannes is zwaar werk. Ik ben vorige week dinsdag aangekomen en heb sindien tot vandaag gewerkt als jurylid. Het jureren begon om half negen ’s morgens en liep tot negen uur ’s avonds", zegt Hantson.

Die lange dagen komen door de grote populariteit van deze categorie?

Absoluut! Dit jaar waren er zo’n 1.700 deelnames in de categorie Direct. Dat is erg veel. Bovendien is het een ‘intensieve’ categorie: de jury moet elk dossier in detail bekijken. We moeten ons als het ware inwerken in elke case. Dat vraagt tijd, meer tijd dan bv. oordelen over een 30-seconden TV-spot.

Met zo’n groot aantal deelnames, zijn er dan ook relatief veel winnaars?

Ja, al blijft het een selecte groep. We delen dit jaar zo’n 70 prijzen uit in onze categorie, dus dat is veel, maar slechts een heel klein percentage van het aantal deelnemers.

Wat zijn voor jou de criteria waarop je oordeelt?

Er zijn voor mij drie voorwaarden om te winnen:
1. Is het een fris idee?
2. Is het relevant?
3. Is het gebaseerd op een goed inzicht?

Indien u meer wilt weten over de manier van jureren, of wilt u de favoriete cases van Geoffrey Hantson kennen? Lees dan verder op http://www.directfromcannes.be/steven