Milano – Ferragosto
Foto: Pietro Maroncelli
Het klinkt als een bedrijf dat spoorwegbeddingen maakt of de vakbond van de metaal arbeiders. Het zou ook het Italiaanse woord kunnen zijn voor de metalige smaak die hebt als je rauwe pijnboompitten eet.

Het is evenwel niets van dat. Dit grijze, industriele woord staat voor een jaarlijks weerkerend hoogtepunt op de Italiaanse kalender. Ik heb lang kunnen ontkennen dat er wat van aan was, maar nu is de realiteit te sterk. Ferragosto (Feria Augusto) staat simpelweg voor de jaarlijkse augustus vakantie in Italie die haar hoogtepunt kent rond het lang weekend van 15 augustus.

Hoewel Maria Hemelvaart natuurlijk veel langer bestaat, lijkt de traditie om collectief op vakantie te gaan haar wortels te vinden in het fascisme van Mussolini. Het regime organiseerde massaal vakantiekampen en parken om de italiaanse volksgeest gezond te houden. Een ijsje op het strand was daar natuurlijk ideaal voor.

In Milaan ontspoorde de traditie daarna een beetje en trok de voltallige bevolking een maand de stad uit. Chiuso.

Ferragosto in Milaan is niet meer zoals vroeger, maar het blijft toch wel een opvallend zicht hoe een grote stad tot stilstand komt. Op ons kantoor werken normal gezien ongeveer 500 mensen, vandaag zitten we er met 8. Vrolijk blijven de out of office mails terugkomen met boodschappen als: ik ben weg van 4 tot 28 augustus, vrolijke collectieve vakantie! Toen ik een vriendelijke herinneringsmail naar het legale department stuurde kreeg ik prompt een geirriteerde mail terug dat dit zou moeten wachten tot september en dat ze hoopte dat ik het department ook verlof gunde. Auch.

De stad Milaan geeft jaarlijks een gids uit met als titel: ‘Wat is er open in Milaan in augustus’. In het historisch stadcentrum zijn ongeveer 70% van alle restaurantjes en boetiekjes open. Ga je een beetje verder dan zit je snel aan 50% en ga je naar een slaperige voorstad als Sesto San Giovanni dan is ongeveer 80% onherroepelijk dicht. Enkel toeristen wandelen verbaasd rond en hadden zich hun trip naar Milaan anders voorgesteld.

Vreemd hoe een land in crisis zichzelf de luxe gunt om er collectief een maand de brui aan te geven. In andere bedrijven waar ik werkte werden verloven gespreid om de activiteiten te garanderen. Iedereen had recht op vakantie, maar iedereen begreep ook dat business niet mocht stilvallen. Hier word ik meewarig en met ongeloof bekeken als ik zeg enkel het lange weekend te nemen.

Vooralsnog weiger ik op vakantie te trekken in augustus. Te heet en te duur naar mijn smaak.
Maar het begint wel verdomd lastig te worden lunch te vinden…