Monaco – Triumph Spitfire
Triumph Spitfire Foto: Ismael Vukovic
Ik rij een nogal funky automobiel. Het is een rooie Triumph Spitfire cabriolet en dat is gezellig in dit klimaat. Het stoffen dak heeft wat scheurtjes maar de carrosserie is goeie staat. Het 1500cc motortje spint als een goed geolied naaimachientje en de bruine pied de poule binnenbekleding ziet er voor zn dertig jaar nog best hip uit.

Jammer genoeg kan ik er in Monaco niet vollop van genieten. Hier een auto hebben is een kostbaar goed. Dat heeft minder met taxen of benzine te maken dan met parkeerplaats. Het heeft de Stasi van Monaco behaagd om de autobezittende populatie van het prinsdom hoop te geven onder de vorm van 1 straat zonder parkeer regime. Constant circuleren daar dus vertwijfelde automobilisten op zoek naar een open plaatsje.

Natuurlijk is er meer dan genoeg parkeerplaats in Monaco, maar Monaco zou Monaco niet zijn mocht men het niet moeilijk maken. Straatparkeren voor ‘riverains’ is hier onbekend (ondanks dat er altijd plaats is in mijn straat). De andere opties zijn: een parkeerplaats in een privaat gebouw of een parkeerplaats in een publieke parking. Voor beiden zijn er wachtlijsten. Dit ondanks dat het merendeel van de parkings half leeg staat (niemand woont hier echt). Prijzen varieren tussen de 100 voor een publieke parking en 600 euri voor een private… het is dus de moeite waard om op de juiste wachtlijst te gaan staan.

Om aanspraak te maken op een plaats in de publieke parkings moet ik een Monegaskische nummerplaat hebben en een Monegaskisch rijbewijs. Om die te krijgen moet ik mijn ‘Permis de Sejour’ verkrijgen en dat duurt ongeveer 8 weken. In die 8 weken zal men door mijn priveleven wroeten om te zien of ik wel beschaafd genoeg ben voor Monaco. De namen van mijn neven, beroep van mijn ouders, beroep van mijn broers vrouw, geaardheid, studies… het zal allemaal de revue passeren. En dat allemaal om uiteindelijk aanspraak te kunnen maken op een parkeerplaats waar ik mijn kleine roadster kan parkeren.

First world problems I guess… maar alles bij mekaar verduiveld irritant.