“Lotto is taks op domheid”
Foto: Geert Noels / Econopolis
Als mensen hun verstand gebruiken dan spenderen ze geen geld meer aan loterijen zo meldde de Belgische topeconoom Geert Noels dit weekend in het Gazet van Antwerpen. "De lotto is een belasting voor dommeriken” aldus Noels. De Belgische Nationale Loterij weerlegt echter de kritiek van Noels en stelt dat hij zich op verkeerde statistieken baseert.

Gebrek aan kritisch denkvermogen
Noels, voorheen hoofd research van de Belgische zakenbank Petercam en nu oprichter van Econopolis, stelt dat loterijen makkelijk inspelen op de naïviteit van de mensen die loten willen kopen. Mensen kunnen natuurlijk op de korte termijn heel veel geld winnen maar die kans is echter enorm klein. Het is daarom de loterij die altijd aan het langste eind trekt. In België wordt rond de 50% van de totale inleg afgeroomd aldus Noels. Dit jaar haalde de Nationale Loterij van België al 1,1 miljard euro binnen. 544 miljoen euro werd nooit uitgekeerd.

Schijnheiligheid troef
Noels hekelt ook de hypocrisie van de loterij. Die schenkt zo'n 30 procent van de inkomsten aan het goede doel, maar creëert volgens de econoom heel wat armoede. "Want vooral mensen met een lager inkomen koesteren nog altijd de ijdele hoop op een beter leven via de loterij", besluit hij.

Nationale Loterij weerlegt kritiek
De Nationale Loterij van België is niet blij met de kritiek van Noels. Marketingdirecteur Marc Frederix roemt Noels’ brede inzichten maar stelt dat hij het hier toch flink mis heeft. ”Hij gebruikt foute informatie, houdt onvoldoende rekening met onze economische en maatschappelijke meerwaarde, en maakt conceptuele denkfouten door spelen met Lotto te vergelijken met sparen."