Op de Europese beurzen heerst deze week opluchting over de beslissing van het Basels Comité om de voorstellen voor zwaardere kapitaalseisen voor banken aan te passen zoals die zouden worden opgenomen in Basel 3. De eisen zullen minder streng zijn wat voor minder druk op de banken zal zorgen. BNP Paribas is bij analisten momenteel het favoriete aandeel binnen de financiële sector.

Wijzigingen
De nieuwe eisen zullen pas in 2017 in hun volledigheid worden ingevoerd, anders dan eerder was gepland. Daarnaast mogen banken een veel hogere maximum leverage-ratio hanteren dan eerder werd aangenomen. Waar analisten waren uitgegaan van een leverage-ratio van 25 is deze nu vastgesteld op 33.

Daarnaast mogen er meer instrumenten tot het tier-1 kapitaal worden gerekend, zoals toekomstige belastingposten, aandelen van andere financiële instellingen en bepaalde vormen van hybride kapitaal. Tot slot zullen de liquiditeitseisen minder streng zijn dan waar analisten eerder nog van uitgingen.

Analisten stellen dan ook dat het aangepaste Basel 3 op het eerste gezicht veel minder streng lijkt dan het originele voorstel dat vorig jaar december werd ingediend. Desondanks vinden analisten het niet waardeloos aangezien er toch een aantal maatregelen zijn die zullen zorgen voor meer veiligheid binnen de financiële sector. Analisten verwachten dat er in het derde kwartaal meer nieuws bekend zal worden gemaakt over Basel 3, wanneer de definitieve regels bekend worden gemaakt.

Profiteren
Volgens analisten zullen alle banken profiteren van het nieuwe akkoord. Ten eerste neemt de druk om andere vormen van tier-1 kapitaal te vervangen door aandelen af, wat vooral belangrijk is voor banken in Europa en dan met name in Frankrijk en Duitsland aangezien deze met een hoge leverage of alternatieve vormen van Tier-1 kapitaal werken.

Daarnaast zal het nieuwe Basel 3 akkoord zorgen voor rust binnen de financiële sector. Door zorgen over de aankomende nieuwe regelgeving noteren vele aandelen binnen de financiële sector op dit moment onder hun historisch gemiddelde. Door de opluchting was een forse koersstijging van financiële aandelen de afgelopen dagen al waarneembaar. Gemiddeld liep de beurswaarde van banken in Europa afgelopen dinsdag op met 4,7%. Zo was in Amsterdam het aandeel ING de grootste stijger met een winst van 5,5%.

BNP Paribas
Als wordt gekeken naar de financiële sector en dan met name naar de banken blijkt dat analisten het meest gecharmeerd zijn van de Franse bank BNP Paribas. Voor het aandeel staat slechts 1 verkoopadvies uit, tegenover 6 houd- en 24 koopadviezen, wat een zeer positieve consensus oplevert.

De meeste koopadviezen staan uit voor ING, in totaal 27. Daar staan echter ook 11 houdadviezen en 1 verkoopadvies tegenover, waardoor het aandeel op basis van de consensus op de vierde plaats staat, achter BNP Paribas, JP Morgan en Bank of America.

Commerzbank is nog altijd het minst gewaardeerde aandeel. Voor het aandeel staan 7 koop-, 8 houd- en maar liefst 18 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus overwegend negatief is. Het aandeel krijg binnen de sector veruit de meeste verkoopadviezen.