Uit onderzoek van het Economisch Bureau van ING blijkt dat de Nederlandse supermarkten bij het komende wereldkampioenschap voetbal mogen rekenen op extra omzet, terwijl juist de bouwsector hinder zal ondervinden van het evenement. Dit betekent dus goed nieuws voor onder meer Ahold, terwijl BAM verder in de problemen kan raken.

Oranje-effect
Volgens het onderzoek kunnen supermarkten het grootste oranje-effect verwachten. Afhankelijk van het weer en de prestaties van het Nederlands Elftal kan de extra omzet oplopen naar 30-80 miljoen euro.

Wanneer de prestaties van Oranje tegenvallen kan het voor supermarkten juist een kostbaar WK worden. In de aanloop naar het toernooi maken supermarkten aanzienlijke marketingkosten en worden extra producten ingekocht, die bij vroegtijdige uitschakeling moeten worden afgeprijsd of niet meer verkocht kunnen worden.

Een mogelijke winnaar zou Ahold kunnen worden. Het concern heeft middels dochterconcern Albert Heijn altijd tijdens voetbalkampioenschappen een grootscheepse actie waarmee het een ware hype wil realiseren bij onze Noorderburen. Waren het tijdens het vorige EK nog de ‘wuppies’ die voor een ware rage zorgden, dit jaar wil Albert Heijn scoren met de ‘beesie’.

Voor het aandeel Ahold staan momenteel 25 koop-, 7 houd- en 2 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus erg positief is. Het gemiddeld koersdoel bedraagt 10,99 euro, wat resulteert in een verwacht rendement van 6,67%. Recent afgegeven koersdoelen liggen echter allen hierboven waardoor gesteld kan worden dat analisten nog voldoende opwaarts potentieel voor het aandeel zien.

De horeca kan ook profiteren van het WK. De onderzoekers van ING stellen dat van alle Nederlanders boven de 18 jaar 8%, oftewel een miljoen mensen, in de cafetaria naar de wedstrijden gaan kijken.

Partijen die hiervan kunnen profiteren zijn onder meer bierbrouwer Heineken. Voor het aandeel stan momenteel 19 koop-, 11 houd- en 3 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus positief is. Het gemiddeld koersdoel bedraagt 40,09 euro, wat zorgt voor een verwacht rendement van 14,26%.

Verliezers
Naast sectoren die wellicht zullen profiteren van het wereldkampioenschap voetbal zijn er ook mogelijke verliezers. Restaurants zullen bijvoorbeeld juist te lijden hebben doordat mensen minder buiten de deur gaan eten tijdens het WK. De afhaal- en bezorgafdeling van restaurants zouden het verlies wellicht kunnen compenseren door de Nederlanders van gemakt te voorzien, zo stelt ING.

De bouwsector zal ook te lijden hebben van het WK aangezien het een aanslag zal zijn op de productie. Volgens de analisten is de aandacht op de bouwplaats tijdens een eindtoernooi voetbal duidelijk ergens anders op gericht dan op het werk.

Tot slot stellen de analisten dat in een maand met een EK of WK de werkzaamheden in de bouwsector gemiddeld afnemen met 0,6% op jaarbasis. In jaren zonder een groot voetbaltoernooi groeit de sector in de maand juni juist met gemiddeld 2,3%.

Bouwbedrijf BAM is één van de bouwbedrijven die hinder kan ondervinden van het WK. Het concern heeft het momenteel al moeilijk, waardoor het voor het bedrijf prettig zou zijn wanneer het Nederlands Elftal in een vroeg stadium zou worden uitgeschakeld. Voor het aandeel BAM staan momenteel 7 koop-, 5 houd- en 2 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. Het gemiddeld koersdoel bedraagt 4,07 euro, wat een verwacht rendement oplevert van maar liefst 73,05%.

Analisten zijn het echter niet erg eens met elkaar over het opwaarts potentieel, gezien de verscheidene koersdoelen die recent zijn afgegeven. Wellicht houden sommige analisten rekening met een wereldtitel voor het Nederlands elftal, terwijl anderen ervan uitgaan dat Oranje na de poulfase is uitgeschakeld.