Norbert De Jonge (Voorwaarts Lede): “Orkest is al vastgelegd voor mijn overwinningsbal”
Norbert De Jonge met medekandidaten van Voorwaarts Lede en leden van coverband The Wizardz. Foto: rudi de koker
Bogend op dertig jaar politieke ervaring trekt het enfant terrible van de Leedse gemeenteraad met een volledige lijst naar de kiezer. “Vandaag nog twee mensen die zich zijn komen aanbieden,” opent de man die zijn entourage trakteerde op een daverende sixties fuif.

Fogerty, Stones, en Berry, ze klonken ‘loud and clear’ zaterdagavond onder de Wanzeelse kerktoren waar Norbert De Jonge (68) zijn getrouwen had uitgenodigd. “Een belofte aan mijn schoonbroer, de zanger van coverband The Wizardz, dat hij mocht komen spelen wanneer ik met pensioen zou gaan.” En dat is inmiddels al enkele maanden geleden voor het diensthoofd Metrologie bij de FOD Financiën.

Maar tussen de swingende koppels en de sixties covers, klinken uiteraard ook de politieke statements. “Hoe sommigen nog durven buitenkomen is een schande,” sneert De Jonge naar zijn favoriete schietschijven. “Ze hebben de burger miljoenen gekost door hun eigen zakken te vullen.” Man en paard noemen, daar heeft De Jonge geen moeite mee, niet in de gemeenteraad en evenmin vanavond.

Zelf richtte hij maanden geleden een nieuwe beweging op: Voorwaarts Lede, die als ‘partij met de propere handen’ naar de kiezer trekt. “Niettegenstaande onze lijst volledig is, komen zich nog altijd mensen aanbieden. Vandaag nog twee kandidaten. Schrijf het maar op: we zullen onze stemmen hebben. En ik heb The Wizardz al vastgelegd voor mijn overwinningsbal,” lacht hij.

Intussen gaan de schotels met boerenbrood (“zelf gebakken door schoonbroer”), worst en mosterd, van tafel naar tafel, waar zijn medekandidaten opvallen door hun witte das met de partijnaam. “De plastrons komen uit China,” verklaart de gastheer, “ze vallen wel wat beter op dan die onnozele buttons waar anderen mee rondlopen.”

Hij is en blijft een fenomeen in de Leedse politiek, de man die fulminerend de Open VLD partij verliet, nadien bij de N-VA verkozen werd om terstond als onafhankelijke de laatste legislatuur vol te maken. In totaal dertig jaar politieke ervaring, is een palmares waar De Jonge graag de nadruk op legt. “Maar zo iemand is ook nu absoluut nodig,” besluit een medekandidaat. “Sommige politici moeten eens leren dat de burgers hun arrogantie meer dan beu zijn.”

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig