“Een aap kan dit werk doen”
CEOs en bestuurders hebben geen idee wat informatietechnologie voor hen kan betekenen. Onder meer omdat hun CIO het niet voldoende kan uitleggen Foto: Peter Hinssen
Op regelmatige basis doceer ik aan de London Business School IT-strategie aan ‘senior executives’. Dat zijn CEO’s, leden van raden van bestuur. Mensen van 55-60 jaar die niets van informatietechnologie afweten. Op twee dagen tijd moet ik hen inzicht geven in wat informatietechnologie voor hun bedrijf kan betekenen.

Bij de start van die tweedaagse vraag ik telkens wat ze denken van IT. Onveranderlijk vindt de meerderheid dat IT simpel is. “A monkey could run this business,” zeggen ze. Hoe moeilijk kan het zijn? Je koopt wat hardware, bestelt software, je klikt een paar keer op Volgende, Volgende en Volgende en klaar is kees. Zo moeilijk is dat toch niet? Dat is de perceptie die ze hebben. Ik krijg dan dus twee dagen de tijd om deze perceptie weg te werken. Maar dat is niet makkelijk, want een CEO begrijpt niet waarom bijvoorbeeld Gmail zo makkelijk is en bovendien gratis, terwijl het bedrijf pakken geld uitgeeft aan een mailsysteem waar hij alleen last mee heeft. Nog minder begrijpt hij waarom het zo duur is om websites te bouwen als zijn neefje op een weekend tijd een website voor zijn school kan bouwen. Of waarom hij sneller zelf een printer kan kopen in de winkel op de hoek dan dat hij die aangeleverd krijgt door de IT-afdeling.
Op twee dagen tijd moet ik IT dus uitleggen aan deze business mensen. Ik leg hen uit hoe strategisch IT wel is voor de onderneming en hoe technologie nu mee kan zorgen voor de innovatie van het bedrijf. Na twee dagen krijg ik meestal de reactie: “Zo had ik nog nooit over IT nagedacht.” Ze zien in wat werknemers van IT verwachten, en ze begrijpen hoe IT mee kan helpen om hun contacten met consumenten te verbeteren.”
Maar tegelijk stellen ze de vraag: “Waarom heeft mijn informaticadirecteur zijn rol en betekenis voor het bedrijf nog nooit op die manier uitgelegd. Misschien hebben we wel de verkeerde CIO?” Gek toch dat ik nog zoveel bevriende CIO’s tel…
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig