Foto: The Singularity University
[Peter Hinssen] De energieboost na een dag als vandaag is enorm. De hele dag zijn we op bezoek geweest in Silicon Valley bij innovatieve bedrijven en organisaties die niet alleen met innovatie bezig zijn, maar ook innovatie uitademen. En dat voel je hier in de Valley: mensen zijn er van nature enthousiast en extreem optimistisch.

Van alle organisaties is er toch ééntje dat er met kop en schouders bovenuit steekt: de Singularity University. What a rush. De Singularity University is een universiteit. Maar geen gewone. Ze bestaat nog maar drie jaar en heeft in die korte tijd een korps van opinieleiders verzameld die elk in hun gebied de beste denkers ter wereld zijn. Er zitten Nobelprijswinnaars tussen, ondernemers, visionaire denkers, maar ze hebben één ding gemeen: ze denken minstens 25 jaar vooruit.

Singularity University is opgericht door Ray Kurzweil. Een mythische figuur die een fortuin verdiend heeft met zijn uitvindingen.: de synthesizer, maar ook spraakherkenning, een uitvinding die hij trouwens verkocht heeft aan Lernout & Hauspie. Een paar jaar geleden kwam Ray tot de vaststelling dat bijna alles wat wij meemaken 'exponentieel' stijgt. Zeker onze technologische wereld kent een verdubbeling van capaciteit om de 18 maanden. En dat heeft zo zijn consequenties…

In 2001 had een computer ongeveer de hersencapaciteit van een insect, in 2011 de hersenen van een muis. Ray heeft heel mooi gezien dat omstreeks 2025 een computer de hersencapaciteit van een mens zal hebben, en tegen 2050 de hersencapaciteit van de hele wereldbevolking. Volgens hem verandert er op dat moment iets fundamenteels: de Singularity. We komen dan terecht in een wereld waar we niet meer beperkt worden door onze menselijke hersencapaciteit. en waar we allerlei wereldproblemen kunnen oplossen omdat kennis ook exponentieel zal stijgen. Je merkt het al, niet bepaald het soort redeneringen die je aan de UGent of de KULeuven zal horen.

De campus van Singularity University ligt op het NASA research center in het hartje van Silicon Valley, een prachtige locatie. De CEO, Rob Nail, is een geval apart. Hij heeft jaren geleden in de Valley een bedrijf heeft opgestart, dat later verkocht voor $100 miljoen, dan besloten heeft om zich twee jaar lang toe te leggen op het professionele golfsurfen, en dan van zijn plank gestapt is om de CEO van de Singularity University te worden. Zeg nu zelf, niet meteen het curriculum van de gemiddelde rector.

Je voelt de scepsis als ik daar binnenstap met 35 top-CIO's van Belgische en Nederlandse bedrijven. Met onze Vlaamse en Nederlandse 'voeten-in-de-klei' mentaliteit. Wat een verschil wanneer dezelfde groep twee uur later weer buitenstapt, overdonderd door de verhalen, de visie en vooral het enthousiasme over de toekomst. De Singularity University is geen gewone universiteit, maar een biotoop die, in plaats van mensen op te leiden binnen één specifiek domein, vooral kijkt naar verbanden tussen verschillende disciplines.

Wat ons allen het meeste getroffen heeft: het ongebreidelde positieve denken. En durven! Een van de leden verwoordde het subliem: "Here we don't just accept risk. We celebrate risk." Als er iets is wat we willen meenemen naar ons landje, dan is het dat wel: stoppen met dat constante doemdenken en overal de negatieve kanten van de zaak zien, en durven. Vooral durven.

De KU Leuven is gesticht in 1425. Stel je voor dat je daar drie jaar later toekomt, in 1428, en een ochtend met de professoren en de rector kan doorbrengen. Net wat wij meegemaakt hebben. What a rush...

Peter Hinssen
auteur van 'The New Normal'
CEO van Across Technology
docent bij London Business School