Donkere wolken boven de financiële markten
Foto: Donkere wolken boven de financiële markten
De beursrally vertoont steeds meer barstjes. Diverse onderliggende factoren liggen aan de basis daarvan. Staan we voor een trendbreuk?

We waarschuwen er al weken voor: het rommelt op de financiële markten. Niet zozeer aan de oppervlakte, want er werden in de voorbije week nog enkele nieuwe beursrecords neergezet. Onderhuids spelen er diverse zaken waar we ons niet meer zo comfortabel bij voelen. Het is een gevoel dat we niet zo vaak hadden in de afgelopen jaren, want we zijn per saldo positief voor aandelen sinds het najaar van 2010. Maar nu, dik drie jaar later, zien we enkele elementen die onze wenkbrauwen doen fronsen.

Op de eerste plaats zien we de volumes zienderogen wegzakken. De rally verliest aan kracht. Met andere woorden: het aantal (nieuwe) kopers raakt stilaan uitgeput. En als een markt niet meer omhoog kan, dan leert de geschiedenis ons dat ze naar beneden gaat. Soms heel hard. Wat we nog meer zien, is een indrukwekkende sectorrotatie. Terwijl we voor de jaarwisseling getuige waren van uitgesproken winsten voor technologie of andere cyclische sectoren, zien we dat de sterkhouders van de markt zich vandaag begeven in sectoren zoals energie, nutsbedrijven, telecom, … kortom, de saaie traditionele marktsegmenten. Segmenten waar beleggers naar grijpen indien ze zich onzeker over de beurs voelen. Op de onderstaande staafgrafiek van StockCharts.com ziet u duidelijk dat deze sectoren er in de voorbije maand met kop en schouders bovenuit staken qua rendement, terwijl technologie en andere cyclische sectoren de winsten niet konden vasthouden.

Sectoren maart 2014

Met de start van het tweede kwartaal van 2014 zijn de beurzen nog niet zo veel opgeschoten dit jaar. Dat was in de jaren voordien wel anders. De moeilijke beursstart tijdens de eerste handelsdagen van dit jaar en de slechte beursmaand januari zijn we uiteraard ook nog niet vergeten. De historie leert ons immers dat een slechte start weegt op de beursprestatie voor de rest van het jaar. Hoewel we nog maar drie maanden ver zijn in 2014, is dat precies wat er momenteel gebeurt. En we vrezen dat we voor nog meer moeilijke maanden staan. April staat immers bekend als een van de betere beursmaanden, maar daarna gaat het snel bergafwaarts in mei, juni en de zomermaanden.

De vraag die ons vandaag het meeste bezighoudt is: staan we opnieuw voor een milde correctie, of kunnen we dit jaar eens stevig doorzakken? Aangezien we al enkele jaren zonder enige noemenswaardige correctie stijgen, neigen we steeds meer naar een stevige daling. Het zou voor ons een welkome ontwikkeling zijn, want de markten stijgen nooit in een rechte lijn. De aanhoudende beursrally heeft al aardig wat verwachtingswaarde in de koersen geblazen. Tezelfdertijd zien we dat de economische groei helemaal niet zo sterk aantrekt. De beurzen lopen op de feiten vooruit, en dat is nooit een goede uitgangspositie voor een belegger.

Temeer omdat de winstontwikkeling van de beursgenoteerde bedrijven – de drijvende kracht achter de koersontwikkeling – niet zo hard stijgt, waardoor de waarderingen nu snel oplopen. Als de gemiddelde winstontwikkeling over het eerste kwartaal van 2014 niet doorzet, dan houden we ons hart vast voor de gevolgen. En de economische signalen bieden geen houvast, meer nog, ze bevestigen een onheilspellende toekomst. Kijk maar eens naar de evolutie van de CESI (Citigroup Economic Surprise Index) in de recente maanden. De index is aan een vrije val bezig. (h/t Corné van Zeijl @Beursanalist)

CESI G10

De CESI geeft de evolutie van de economische verwachtingen weer. Het aantal positieve verrassingen is gedraaid naar de kans op negatieve uitschieters. Dit terwijl de globale markten (MSCI World index) nog geen kik geeft. Nu kan je zeggen dat de CESI in 2012 en 2013 ook hard onderuit ging, terwijl de beurzen toch op koers bleven. Dat klopt, maar hierbij moeten we wel opmerken dat de centrale banken, met op kop de Federal Reserve, telkens op het juiste ogenblik ingrepen met monetaire injecties, zodat een beursravage werd voorkomen. Ben Bernanke begon zijn carrière bij de Fed met een gigantische crisis in 2008. Daarna zette hij de geldkraan wagenwijd open om iedere potentiële crisis in de kiem te smoren.

Echter, onder het bewind van Janet Yellen wordt die geldkraan stilaan dichtgedraaid. Ook dat zint beleggers niet. De vraag of de markten dit jaar zullen corrigeren, wordt dus beantwoord met een volgende vraag: zal de Fed opnieuw beleggers te hulp schieten als deze correctie doorzet? We hebben geen ervaring met de nieuwe topvrouw van de Fed in dergelijke noodsituaties. Het blijft giswerk.

Zelfs als Yellen vasthoudt aan de terugtrekking van de monetaire accommodatie, dan nog verwachten we geen herhaling van de crash van 2008. We zitten immers nog steeds in een omgeving van lage rentes en lage inflatie. Dat zien we de komende periode niet zo snel veranderen. We voorzien daarom eerder een tussentijdse beurscorrectie, gevolgd door een consolidatieperiode, waarna de stijging  kan hervatten (als de economische lucht weer opklaart). Maar op dit moment ziet het er niet goed uit voor aandelen. We volgen de ontwikkelingen op de voet, want iedere ingreep van een centrale overheid kan dit scenario een flinke draai geven. Momenteel adviseren we onze klanten om de cashposities op te trekken en eventueel een bescherming (short) tegen een potentiële beursdaling aan te gaan, kwestie van de mooie beurswinsten van de voorbije jaren te beschermen.

De auteur is gediplomeerd beleggingsadviseur en oprichter van de advieswebsite Slim Beleggen. Hij publiceert deze column in eigen naam. Slim Beleggen publiceert 4 analyserapporten: het Goud & Zilver Rapport, het Technologie Rapport, het Grondstoffen Rapport en het Groeimarkten Rapport. Daarnaast publiceert Slim Beleggen een gratis nieuwsbrief.

Twitter: @SlimBeleggen