Vrees voor de groeimarkten
Foto: Chinese belegger
De markten blazen stoom af, nu diverse groeimarkten onder vuur liggen. Is het stilte voor de storm of eerder een storm in een glas water?

Nooit eerder werd onze smeekbede om een correctie zo snel beantwoord. De financiële goden moeten ons wel heel goed gezind zijn tegenwoordig. Alle gekheid op een stokje, het werd voor ons hoog tijd dat de markten eens in een corrigerende fase terecht kwamen. En zo geschiedde: de markten leverden in de voorbije dagen behoorlijk aan terrein in, waarbij het teller voor 2014 inmiddels al op -4% staat voor de belangrijkste indices. Opnieuw waren het de groeimarkten die roet in het eten gooiden.

Vanuit Zuid-Amerika kwam de dreiging van een nieuwe valutacrisis in onze richting. Ditmaal ligt de Argentijnse peso onder vuur. De lokale munt donderde in de afgelopen week van 0,149 USD naar 0,139 USD. In valutatermen mag je dan wel spreken over een crash. Echter, het verval van de Argentijnse munt is al maanden aan de gang. De peso noteerde een jaar geleden nog boven 20 dollarcent!

ARS_USD_2014

Bron: XE.com

De markt vreest voor verdere ingrepen door de lokale overheid, wat de regio onstabieler kan maken. En we weten dat het er al behoorlijk onrustig is. Vorig jaar devalueerde Venezuela nog haar bolívar met 46 procent, met alle gevolgen van dien voor de lokale financiële markten. Maar ook daarbuiten, want beleggers beginnen zich zorgen te maken over de invloed van de toenemende onzekerheden in Latijns-Amerika op de rest van de wereld. Maar ook dichter bij huis rommelt het op de valutamarkten. Turkije en de lira liggen immers al weken onder vuur door de interne strubbelingen.

En dan is er nog China, de gedoodverfde zondebok van de groeimarkten. Er gaat geen crisis meer voorbij, of er wordt met een beschuldigende vinger in de richting van de Chinezen gewezen. Eerst was er de verwachte ‘harde landing’ van hun ‘booming’ economie. Daarna was er de gevreesde implosie van de zogenaamde bubbel op de Chinese huizenmarkt. Vandaag zou de kredietmarkt van China onder druk staan. Volgens diverse (anonieme) bronnen zouden verschillende Chinese banken in de problemen zitten en heeft de Chinese centrale bank al op bepaalde ogenblikken moeten ingrijpen. Maar ook nu weer worden de berichten zonder enig bewijs gestaafd. Bovendien zouden internationale banken, die veel zaken doen in China, momenteel wankelen als gevolg hiervan. En zo is de cirkel weer rond: China als globale zondebok voor alle crisisproblemen.

Zoals u inmiddels van ons weet, eten we die Chinese soep niet meer zo heet als ze geserveerd wordt. We gooien er liever eerst nog wat zout in. Waarmee we niet willen beweren dat er geen problemen zouden zijn in China, maar we hebben een sterk vermoeden dat de westerse landen telkens een uitvlucht zoeken voor hun eigen (schuld)problemen. Voor eigen deur vegen zit er blijkbaar nog altijd niet in.

Beleggers focussen liever op het grote plaatje. Kort samengevat komt het er op neer dat de schulden in het Oosten draagbaar zijn omdat ze een (hoge) groei kennen. Helaas zit het Westen op het einde van zijn capaciteiten qua exponentiële groei, waardoor de schuldgraad ondragelijk is geworden. Daarom blijven we hier aanmodderen. En ook op de financiële markten lopen de vergelijkingen weer mank, na een indrukwekkende beursrally. We merkten u vorige week al op dat de beurskapitalisatie van de Verenigde Staten ten opzichte van het bbp gevaarlijk hoog is (115%). Wel, datzelfde beeld ziet er volledig ander uit voor China.

China marktkapitalisatie vs bbp

De Chinese beurs is nooit eerder zo klein geweest ten opzichte van de economie. De totale kapitalisatie van de aandelenmarkt in China is minder dan de helft (49%) van het Chinese bbp. Tijdens de piek in 2007 stond dit cijfer boven 300%! Of anders gezegd, nooit eerder waren Chinese aandelen zo goedkoop ten opzichte van de economische realiteit. Het aanhoudende negatieve sentiment rondom China bedraagt hier zeker toe bij. Als u het ons vraagt, kunnen de Chinese aandelenmarkten niet veel dieper meer zakken, want telkens zullen koopjesjagers opdagen.

En uiteindelijk draait het daar allemaal om op de beurs: laag kopen en hoog verkopen. Op papier is het de logica zelve, maar in de praktijk blijft het een uiterst moeilijke onderneming voor de meeste beleggers. Ook vandaag worden ze weer meegezogen in allerlei doemscenario’s omtrent de groeimarkten, waarbij vooral China telkens de kop van Jut is. Natuurlijk zijn er problemen in deze markten, maar dergelijke momenten boden in het verleden telkens een unieke koopkans voor aandachtige beleggers. We herinneren u aan de Amerikaanse kredietcrisis in 2009 of de eurocrisis in 2011. Vandaag staan deze markten weer op recordniveaus. Laat de groeimarkten (uit angst) niet links liggen, maar grijp (uit rationaliteit) uw kans. Maak gebruik van de huidige volatiliteit om wat posities goedkoop op de kop te tikken. China heeft wat ons betreft de beste ‘contraire’ kaarten.

De auteur is gediplomeerd beleggingsadviseur en oprichter van de advieswebsite Slim Beleggen. Hij publiceert deze column in eigen naam. Slim Beleggen publiceert 4 analyserapporten: het Goud & Zilver Rapport, het Technologie Rapport, het Grondstoffen Rapport en het Groeimarkten Rapport. Daarnaast publiceert Slim Beleggen een gratis nieuwsbrief.

Twitter: @SlimBeleggen