Is 3D-printing een hype?
Foto: 3D printing
Er komen heel wat nieuwe technologische ontwikkelingen in razendsnel tempo op ons af. 3D-printing spreekt misschien wel het meest tot de verbeelding. Maar lopen de koersen niet te ver vooruit op de muziek?

Terwijl de aandelenmarkten week na week hogere oorden opzoeken, beginnen de verschillen tussen de diverse segmenten beduidend op te lopen. Vaste lezers van onze columns weten ondertussen wel dat onze voorkeur uitgaat naar de technologiesector. De reden hiervoor is vrij simpel: de gemiddelde waarderingen zijn verre van overdreven, de groei ligt hoger dan gemiddeld en de sector was toe aan een enorme inhaalbeweging. Ondertussen zitten we midden in die inhaalslag. Het jaarrendement van de Nasdaq, de referentie-index voor technologie, steekt in schril contrast af tegen de traditionele aandelensegmenten met rendementen van respectievelijk 32% en 20%. Onze strategische keuze voor technologie was de juiste.

Maar ook binnen de technologiesector zijn er grote verschillen op te merken. Technologie is in feite een term voor vernieuwing in de breedste zin van het woord. In alle geledingen vind je technologische vernieuwingen, van de meest geavanceerde technologische ontwikkelingen tot de traditioneelste producten. In het eerste geval moet u denken aan de zaken die u vroeger al eens zag in sciencefictionfilms. In het laatste geval hoeft u meestal niet zo ver te zoeken. Denk immers aan gewone dingen die u dagelijks gebruikt, maar die nog een heel eind kunnen verbeteren en evolueren.

Een technologie die ons dagelijkse leven op een drastische, maar toch ook subtiele wijze kan gaan wijzigen, is 3D-printing. Je zou verwachten dat bij een dergelijke term de meest waanzinnige ontwikkelingen passen, maar niets is minder waar. In feite komt het neer op het (re)produceren van een artikel op een nieuwe manier, namelijk uit één stuk. Onze huidige producten zijn in de meeste gevallen een samenstelling van onderdelen. Bij 3D-printing wordt het in toenemende mate mogelijk om producten in hun geheel te produceren, vanuit een 3D-ontwerp op een pc. Ook dit klinkt allemaal ingewikkelder dan het is. Tegenwoordig heb je al desktop 3D-printers waarmee je thuis nieuw speelgoed voor de kinderen kan uitprinten, of als je heggenschaar stuk is, dan kan je dat soort artikelen ook al reproduceren met een 3D-printer.

Maar ook op vlak van industriële productie doet 3D-printing steeds meer zijn intrede. Want in feite is 3D-printing een nieuwe productiemethode. Bij Slim Beleggen noemen we het ook wel eens de ‘digitale productie’, want die start bij 3D-printing in een virtueel computerprogramma, om daarna tot leven te komen met een 3D-printer. We kaartten al enkele simpele voorbeelden aan van thuisartikelen, maar ook steeds grotere producten krijgen een nieuwe vorm. Hierbij beklemtonen we ‘nieuwe’, want met 3D-printing is het ook mogelijk om driedimensionale ontwerpen te creëren. Zo zijn enkele Nederlandse architecten er al in geslaagd om een huis te ‘printen’, waarbij ze vormen (ovale of afgeronde muren) hebben aangebracht die voorheen praktisch onmogelijk waren. Ook hoef je geen gigantische productiehallen meer te hebben, een loods met een stevige 3D-printer en je bent vertrokken. 3D-printing zet als het ware de traditionele productie volledig op z’n kop.

Dergelijke revolutionaire ontwikkelingen, vooral in traditionele segmenten, bieden enorme kansen voor beleggers die er vroeg bij zijn. We pikten redelijk vroeg in op de trend van 3D-printing in het Technologie Rapport, waarbij we meer dan een jaar geleden al 3D Systems en Proto Labs opnamen, twee voorstaanders leveranciers van 3D-printers en 3D printing services. De koersen gingen compleet door het dak, zoals u kan zien op onderstaande grafiek.

3D Systems versus Proto Labs

Terwijl Proto Labs een rendement van 190% kan voorleggen, staat het aandeel van 3D Systems maar liefst 200% hoger. Dergelijke cijfers spreken tot de verbeelding, maar roepen ook meteen de vraag op: is dit een beurshype? Als je puur cijfermatig de zaken bekijkt, dan zijn de verwachte koers-winstverhoudingen van meer dan 50x heel duur. Maar je krijgt er ook een jaarlijkse groei van meer dan 50% op omzetvlak voor terug. Dit betekent dat de winstgroei nog een trapje hoger kan gaan in de toekomst. En bovendien is de wereldwijde markt voor 3D-printing nog erg klein, met een jaarlijkse omzet van 2 miljard dollar. We verwachten tegen 2015 al een jaarlijkse omzet van meer dan 5 miljard dollar. Dat lijkt enorm, maar ook dat is relatief. Als we vandaag naar de volledige printermarkt kijken, dan wordt die immers al op 500 miljard dollar geschat. 3D-printing stelt in absolute termen weinig voor.

Een hoge groei met een dergelijk potentieel kost nu eenmaal veel geld. Maar met marktkapitalisaties tussen 1 en 5 miljard dollar voor de belangrijkste 3D-printingbedrijven kan je moeilijk spreken van mastodonten. De kans dat dit soort bedrijven in de komende jaren nog eens verdubbelt in marktwaarde is aanzienlijk. Toegegeven, het risico dat er ergens een kink in de kabel komt, is ook groter dan bij een traditionele sector. We zouden 3D-printing daarom nog niet meteen een hype willen noemen, want daarvoor is de sector nog te klein. Of beter, er zitten nog te weinig beleggers met 3D-printingaandelen in hun portefeuille. Maar dit soort aandelen mag ook geen al te zwaar gewicht meekrijgen binnen uw portefeuille. Begrijp dus wat u koopt, en doe het met mate.

De auteur is gediplomeerd beleggingsadviseur en oprichter van de advieswebsite Slim Beleggen. Hij publiceert deze column in eigen naam. Slim Beleggen publiceert 4 analyserapporten: het Goud & Zilver Rapport, het Technologie Rapport, het Grondstoffen Rapport en het Groeimarkten Rapport. Daarnaast publiceert Slim Beleggen een gratis nieuwsbrief.

Twitter: @SlimBeleggen