Dr. Copper stelt ‘koerskoorts’ vast
Foto: Koerskoorts op de beurs
De nieuwe beursrecords stapelen zich op. We gingen op bezoek bij de dokter om de temperatuur te laten opmeten. De uitslag is niet positief, meent Nico Pantelis.

De markten schrijven geschiedenis. Vorige week sneuvelde de historische recordstand van de Dow Jones Industrial index. Voor de S&P 500 lijkt het nog slechts een kwestie van dagen vooraleer de historische uitbraak een feit is. De beurzen zijn in hun nopjes en de financiële media wordt bijna lyrisch van al het beursgeweld. De koppen laten er geen misverstand over bestaan: we staan aan de vooravond van een nieuwe mega-beursrally. Zelfs de verguisde auteurs van het beruchte boek ‘Dow 36,000’ werden terug opgetrommeld om hun stelling andermaal uit de doeken te doen. Voor wie de historie van dit boek niet kent, de lancering in 1999 wordt in de financiële middens beschouwd als het begin van het einde van de technologiebubbel.

De auteurs van dienst, Kevin Hassett en James Glassmann, beweerden destijds dat het mogelijk was voor de Dow Jones index om hun koersdoel (36000 punten) te bereiken in de volgende 3 à 5 jaren. We weten inmiddels wat de uitkomst werd. Hun thesis was gebaseerd op 2 kerngedachtes. Op de eerste plaats nam de risico-aversie onder beleggers snel af, wat een hoger dan gemiddelde K/W verantwoordde. Vervolgens focuste men op de BBP-groei in de Verenigde Staten, die kon blijven groeien aan minstens 2,5%. Voeg daar een jaarlijkse inflatie van 3,5% bij en je hebt het recept voor indrukwekkende koersuitslagen. Uiteraard hadden de schrijvers het nodige voorbehoud bij hun assumpties, want kleine veranderingen zouden grote gevolgen krijgen. Maar dit wilde de markt toen niet horen. Hun boek werd een bestseller op Wall Street.

De Dow ging in de jaren daarna niet naar 36000, maar dook naar 7500 punten! De auteurs van dienst geven vandaag toe dat er feitelijk geen tijdslimiet op hun koersdoel stond, maar ze blijven erbij dat hun target voor de Dow nog altijd in de kaarten zit… ditmaal zonder specifieke tijdshorizon, maar wel met veel meer voorwaarden. Hogere koersen worden immes gedreven door hogere winsten, die enkel gerealiseerd kunnen worden door een nauwgezet overheidsbeleid: rationelere belastingen, aanhoudend lage rentes, minder werklasten, lagere pensioenkosten, soepeler immigratiebeleid, verbetering van opleidingen, realistische milieu- en infrastructuurwetgeving, … Kortom, in een perfecte wereld kan de Dow Jones snel naar 36000 punten.

Alle gekheid op een stokje, de realiteit laat jammer genoeg een ander plaatje zien. Het enige dat vandaag voor de markten spreekt zijn de technische elementen. De historische uitbraak van de Dow Jones vuurde een Dow Theory koopsignaal af, een van de krachtigste salvo’s uit het boekje van technische analyse. Maar in de economie zien we maar weinig van dit optimisme terug. Het economisch herstel is redelijk in China, mondjesmaat in Amerika en onbestaande in Europa. Toch wijzen diverse waarnemers erop dat de beurskoersen een voortrekkersrol hebben. Dat kan wel zijn, maar we gaan toch eens op consultatie bij Dr Copper voor een check-up. De koperprijs is immers uiterst gevoelig aan de economische vooruitzichten. De uitslag bij de dokter was niet bepaald positief…

S&P 500 vs Copper price

Bron: Stockcharts

De diagnose bleek een acute aanval van ‘koerskoorts’. De prijs van koper liep in het voorbije jaar quasi naadloos op met de stijging van de S&P 500. In februari kwam er echter een abrupt einde aan de verstandhouding. De koperprijs ging op de rem staan, terwijl de S&P 500 nog wat harder het gaspedaal intrapte. Het verleden leert ons dat een dergelijke discrepantie nooit lang standhoudt. De reden voor de prijsdaling van koper had hoofdzakelijk te maken met de recordvoorraden (tot 509.425 ton koper) bij de LME. Dit was het gevolg van een vrije val in de vraag naar koper met -67% sinds januari.

De problemen komen ditmaal niet uit China, want daar steeg de import van koper met +5,4% sinds oktober 2012. De terugval van de vraag komt uit het Westen, met op kop Europa, nog altijd goed voor 17 procent van de globale vraag naar koper. De eurocrisis hakt er stevig in. Maar ook de vraag naar koper in de VS hangt als een zwaard van Damocles boven de markt. Er hoeft niet veel verkeerd te gaan. Bijvoorbeeld, een kleine terugval van de Amerikaanse huizenmarkt kan grote economische gevolgen krijgen.

Hoe dan ook, de prijs van koper voorziet eerder een economische afkoeling dan een economische versnelling. De graadmeter heeft last van hoogtevrees (koerskoorts) en zoekt lagere regionen op. Dit is uiteraard geen sluitend signaal, waardoor we de neerwaartse beweging van de koperprijs niet moeten overroepen. Maar het is zonder meer een zoveelste waarschuwing voor de huidige beursrally. En het is nooit goed om een doktersadvies naast zich neer te leggen. Tijd voor wat rust op de beurs.

De auteur is gediplomeerd beleggingsadviseur en oprichter van de advieswebsite Slim Beleggen. Hij publiceert deze column in eigen naam. Slim Beleggen publiceert 4 analyserapporten: het Goud & Zilver Rapport, het Technologie Rapport, het Grondstoffen Rapport en het Groeimarkten Rapport. Daarnaast publiceert Slim Beleggen een gratis nieuwsbrief.
Twitter:
@SlimBeleggen