Zilver in 2013
Foto: Zilver
De zilverprijs heeft een volatiele periode achter de rug, maar 2013 kan een belangrijk bevestigingsjaar worden voor de seculaire stierenmarkt van het witte edelmetaal.

We gaven het in de vorige column over onze goudvoorspelling voor 2013 al aan dat we deze week dieper zouden ingaan op het andere edelmetaal: zilver. Zilver is al jaren onze favoriet en dat is niet veranderd, ondanks alle forse prijsbewegingen in de voorbije jaren. Voor alle duidelijkheid: het witte edelmetaal is geen belegging voor hartpatiënten. De prijs vertrok in 2003 van 4 dollar per ounce tot 20 dollar in 2007, waarna de prijs halveerde tot minder dan 10 dollar in de maanden nadien. Vervolgens maakte de zilverprijs een ommezwaai en koerste richting 50 dollar per ounce in 2010!

Maar ook ditmaal werden beleggers in zilver niet gespaard van de misselijkmakende volatiliteit. De prijs donderde naar beneden van 50 tot 26 dollar per ounce in enkele weken. Inmiddels herstelde de zilverprijs weer en handelen we vandaag rond 33 dollar. Tijd om na te gaan wat 2013 mogelijk in petto heeft voor het witte spul. Op fundamenteel vlak spelen niet enkel de monetaire invloeden zoals bij goud. Zilver is ook een strategisch metaal met vele (technologische) toepassingen. Het edelmetaal werd in het verleden al ingezet door de elektronica-industrie door zijn capaciteiten als hoogwaardige geleider.

Maar in de jongste jaren namen de hoogtechnologische toepassingen in rassen schreden toe, waardoor het gebruik van zilver een hoge vlucht nam. Zilver is onmisbaar geworden voor de productie van laptops, tablets, LED-TV’s, smartphones, … maar zilver is ook nodig bij de productie van zonnecellen, waterzuiveringsinstallaties of andere groene technologieën. Daarenboven is zilver ook een bekend als antioxidant, waardoor zilver steeds meer toepassingen in de medische sector (apparatuur, medicijnen, …) krijgt. Of wat dacht u van nanotechnologie, waar zilver een belangrijke bouwsteen kan vormen van vele nanotechnologische toepassingen (fotografie, pigmentbehandeling, biotechnologie, …) . En ga zo maar verder.

Zilver is veel meer dan een mooi juweel of een kostbaar bestek op de feesttafel. Zilver kan beschouwd worden als een cruciaal metaal voor onze moderne maatschappij. De explosie aan technologische toepassingen vergt natuurlijk ook veel meer fysiek zilver, waardoor de druk op de markt oploopt. Bovendien is het toenemende gebruik van zilver in de industrie ook een problematische ontwikkeling. In tegenstelling tot goud wordt veel van het zilver nooit meer gerecupereerd. Dus zilver verdwijnt, terwijl goud wordt opgeslagen. Dit geeft een extra dimensie aan de zilverprijs. Aangezien zilver een eindig metaal is, kan dit vroeg of laat voor problemen gaan zorgen aan de aanbodzijde bij zilver.

Voorlopig is er nog geen sprake van tekorten aan de industriële zijde bij zilver, maar aan de kant van de investeerders lopen de spanningen op. We lazen in de vorige maanden diverse berichten van krapte in de markt. Grote fondsen hebben moeite om aan hun fysieke lading zilver te komen. We kunnen ons daarom niet van de indruk ontdoen dat de prijs van zilver weer onterecht hard is gedaald sinds de piek rond 50 dollar. Alhoewel we al een eind zijn opgekrabbeld, is de huidige zilverprijs nog ver verwijderd van de top, dit in tegenstelling tot de goudprijs. Daarom kan de zilverprijs wel eens spectaculair uit de hoek komen in 2013.

Bovendien werken we voor de prijsprojecties van het witte edelmetaal liefst met de Goud/Zilver ratio: de prijsverhouding tussen goud en zilver. Zoals u op bijhorende grafiek kan zien, heeft de bewuste ratio dezelfde Death Cross formatie gemaakt als de Dow/Goud ratio, maar zijn we momenteel nog in afwachting van de neerwaartse versnelling. Indien de daling inzet, kan het snel gaan. De tussenliggende technische steunniveaus rond 47,5x en 42,5x kunnen opnieuw snel sneuvelen. Een echte stevige steun vindt de Goud/Zilver ratio op 40x.

Hieronder gaapt een groot gat richting 30 à 32x voor de Goud/Zilver Ratio. Deze beweging zet de eerder opgemerkte prijsexplosie van zilver in de verf. Want een uitbraak van goud richting 2000 dollar met een ratio van 40x levert al meteen een zilverprijs van 50 dollar per ounce op, een stijging van 56 procent. En dan hebben we geen onrealistische simulaties uitgevoerd. Als we onze projectie voor goud erbij nemen – 2400 dollar – en we gaan uit van de diepste bodem bij de Goud/Zilver ratio – 32x – dan bekomen we een koersdoel voor zilver van 75 dollar per ounce!

Er is dus niet veel nodig om de zilverprijs weer in een hogere versnelling te schakelen. Als de historische top van 50 dollar per ounce sneuvelt, dan gaan alle remmen los voor het witte edelmetaal. 2013 wordt opnieuw een belangrijk bevestigingsjaar voor zilver, net zoals in 2010. Het 200-daags gemiddelde gaf alvast een belangrijk signaal door van negatieve trend over te gaan naar neutrale houding. Een kleine vonk kan het zilvercomplex nu in vuur en vlam zetten!

Geniet nog van de gezellige eindejaarsdagen en tot in 2013…

De auteur is gediplomeerd beleggingsadviseur en oprichter van de advieswebsite Slim Beleggen. Hij publiceert deze column in eigen naam. Slim Beleggen publiceert 4 analyserapporten: het Goud & Zilver Rapport, het Technologie Rapport, het Grondstoffen Rapport en het Groeimarkten Rapport. Daarnaast publiceert Slim Beleggen een gratis nieuwsbrief.
Twitter:
@SlimBeleggen