Goud in 2013
Foto: Goud in 2013
2012 was een overgangsjaar voor goud. Maar de prijzen staan aan de vooravond van een nieuwe, historische uitbraak. 2013 wordt de start van een nieuwe fase in de stierenmarkt voor goud, meent NICO PANTELIS.

Naar jaarlijkse gewoonte pakken we weer uit met onze prijsvoorspellingen voor goud en zilver in 2013. Deze week krijgt u onze blik op toekomst voor de prijs van goud, volgende week sluiten we het jaar af met onze visie op zilverprijs. 2012 gaat de geschiedenisboeken in als een turbulent beursjaar. De Europese schuldencrisis kreeg een nieuwe dimensie, waardoor alle verworven zekerheden in vraag werden gesteld. Ook het groeiverhaal van de opkomende markten, met name in Azië en meer bepaald in China, kreeg het erg moeilijk. Dit terwijl de VS overeind probeert te krabbelen van de mokerslagen. De globale economie verkeert sinds 2008 in zwaar noodweer en zelfs in 2012 bleef het hard stormen.

Uit het verleden weten we dat turbulentie op de financiële markten beleggers doet wantrouwen, waardoor het kapitaal uit risico-gerelateerde activa wegvloeit. Dat was in 2012 niet anders. De markten bewogen zich in fases van ‘risk on’ en ‘risk off’. Het zorgde er ook voor dat investeerders de grondstofmarkten links lieten liggen. De prijzen binnen het complex gingen per saldo nergens heen. De edelmetalen boekten een kleine winst, maar hierbij merken we op dat het piekniveau van 2011 nog altijd niet overschreden werd. Een relatieve winst dus. Goud begon 2012 aan een prijs van 1575 dollar per ounce en handelt vandaag boven net 1700 dollar.

Zoals vaste lezers van onze jaarlijkse voorspellingen inmiddels weten, hechten we behoorlijk wat belang aan de monetaire ontwikkelingen in de markt, maar ook aan de geldstormen en enkele technische ratio’s. Op monetair vlak wijst alles nog steeds in de richting van hogere prijzen, vooral nu de Federal Reserve en de ECB een versnelling hoger schakelden met hun monetaire accommodaties. Met de nieuwe rondes aan stimulans (QE & OMT) staat er in feite geen limiet meer op de geldcreatie door de centrale bankiers.

Toch kunnen we ons aan enkele fundamentele verrassingen verwachten voor goud in 2013. Zo wordt Basel-III in stelling gebracht, het nieuwe raamwerk voor de financiële sector. Het komt er in het kort op neer dat de Tier-I kapitaalratio wordt opgetrokken tot 7%. Men wil met de invoering van Basel-III ook de status van goud in het financiële universum optrekken tot Tier-I actief. Goud is vandaag nog steeds een Tier-III asset, dus risicovol. Als goud een Tier-I wordt, impliceert dit dat de banken goud kunnen kopen om hun eigen vermogen op te krikken. Ook pensioenfondsen en andere financiële instellingen kunnen dan plots goud kopen conform hun statuten. U begrijpt wel dat dit voor een gigantische nieuwe vraag naar goud kan zorgen, met alle gevolgen van dien voor de goudprijs.

Wat ook nog een enorme impact kan hebben op de prijs van goud in 2013 is de factor China. Het Aziatische groeiland is in het voorbije decennium druk in de weer geweest om zijn goudreserves aan te dikken. Vandaag staan de officiële goudreserve op de Chinese centrale bankbalans op iets meer dan 1000 ton. We verwachten dat dit cijfer bij de volgende publicatie van de reserves tot minstens 2000 ton wordt opgetrokken. Een dergelijke mededeling kan de wereldwijde vraag naar goud een flinke boost geven, aangezien het dan ontegensprekelijk vaststaat dat goud weer een centrale rol gaat spelen in het globale monetaire systeem.

Natuurlijk willen we ook de negatieve scenario’s schetsen voor goud in 2013. Alhoewel we er minder voor de geest kunnen halen, zien we vooral concurrentie van de overige activa. Hierbij denken we met name aan aandelen. De Westerse aandelenmarkten verkeren al 12 jaar in een seculaire berenmarkt. We denken dat we ons in de eindfase begeven van deze bear market. Die fase kan nog enkele jaren duren, maar kan ook snel eindigen. Als de lokroep van aandelen weer gaat klinken, met de uitbraak naar nieuwe records voor de belangrijkste indices, dan kunnen aandelen weer veel internationale liquiditeit aantrekken. Dit gaat uiteraard ten koste van de goud en andere activa.

Op technisch vlak was het beeld lange tijd in 2012 onduidelijk, maar in de voorbije weken werd er een doorbraak gerealiseerd. Maar bepaald in de Dow/Goud ratio! De graadmeter zakte door de figuurlijke bodem rond 7,5x. De ratio veerde inmiddels terug op tot aan de weerstand, wat een bevestiging is volgens het boek van technische analyse. De recente doorbraak was een gevolg van de eerdere Death Cross formatie in de grafiek, waarbij het kortetermijn gemiddelde door het langetermijn gemiddelde zakte. In principe ligt nu de weg open voor een daling van Dow/Goud ratio richting de eerste steun op 6,5x, maar in feite kan de ratio nu terug naar de voorgaande bodem rond 6x in de komende maanden.

We denken dat de Dow Jones index in het komende jaar hoger kan, maar laten we niet al te positief worden en uitgaan we een gelijke tred in de komende maanden rond 13.500 punten. Dit impliceert een koersdoel van 2000 en 2200 dollar voor goud in de komende maanden. We verwachten dat dit scenario weer het nodige stof (in de media) doet oplaaien, waardoor we opnieuw zullen consolideren rond de zomermaanden. Maar de tussenpose van goud zal ditmaal niet zo lang duren als in het voorbije jaar. Er zal sneller richting gekozen worden en voor ons is die richting onveranderd omhoog. Een koersdoel van 2400 dollar per ounce voor goud ligt dan binnen handbereik.

Een stevige rally voor de goudprijs behoort tot onze verwachtingen voor 2013, waarbij de jaarprestaties van goud tot de beste van het afgelopen decennium kan behoren. Een waanzinnig stelling? We denken het niet. Goud komt uit een overgangsperiode: het was tijd om de jarenlange stijging te consolideren. Dit maakt de stierenmarkt terug ‘gezond’. Nu de consolidatie stilaan op z’n einde loopt, mogen we ons opmaken voor de volgende race omhoog. Wij zijn er klaar voor, u toch ook?!

P.S.: De stierenmarkt in goud vierde zijn 10de verjaardag. Goud mag weer, goud is weer ‘in’. Slim Beleggen organiseerde een leuke actie rondom de goudprijs. Hoger, lager,... waar eindigt de goudprijs op de laatste dag van 2012? Raad de goudprijs en win een gloednieuwe iPhone 5!

De auteur is gediplomeerd beleggingsadviseur en oprichter van de advieswebsite Slim Beleggen. Hij publiceert deze column in eigen naam. Slim Beleggen publiceert 4 analyserapporten: het Goud & Zilver Rapport, het Technologie Rapport, het Grondstoffen Rapport en het Groeimarkten Rapport. Daarnaast publiceert Slim Beleggen een gratis nieuwsbrief.
Twitter:
@SlimBeleggen