Tijd voor zilver om te blinken
Foto: 1
In de afgelopen jaren stond vooral goud in de kijker door zijn recordzeges. De tijd lijkt nu rijp voor zilver om een gooi te doen naar het hoogste podium.

We schreven reeds veelvuldig: neem uw maatregelen tegen het ongekende soepele monetaire beleid van de centrale banken. De koopkracht van uw vermogen in fiat valuta verdwijnt als sneeuw voor de zon. De beste bescherming vindt u in vaste active, zoals grondstoffen, aandelen, maar bovenal in goud en meer nog in zilver. Deze laatste stond echter nooit in de schijnwerpers. En daar is een goede reden voor. In tegenstelling tot de meeste grondstoffen, wist de prijs van zilver nooit zijn historisch record, gevestid in januari van 1980 (intraday high van 52,5 dollar op CBOT), te overwinnen.

In 2011 deed het witte edelmetaal al eens een aanval op het record, maar raakte nooit voorbij de psychologische barrière van 50 dollar per ounce. Dit was een zware opdoffer voor vele kleine beleggers, die vervolgens de figuurlijke handdoek in de ring wierpen en hun zilver van de hand deden. De prijs van zilver viel helemaal terug tot 26 dollar, een quasi halvering van de waarde. Het hoeft niet te verbazen dat vele beleggers niet meer omkeken naar het witte edelmetaal en zich terug focusten op goud. Of dit ook slim is, valt echter te betwijfelen.

De fundamenten voor zilver zijn en blijven ronduit sterk. Het vraag/aanbod complex blijft uitermate krap. Telkens wanneer een grote koper zich op de markt begeeft, zorgt dit onmiddellijk voor vertraagde leveringen van het fysieke metaal. Gespecialiseerde fondsbeheerders zoals Sprott AM moeten soms weken, of zelfs maanden wachten om hun orders ‘gevuld’ te krijgen. Het dubbele karakter van zilver – het is zowel een industrieel als monetair metaal – was tot voor kort bijkomstig voor de meeste beleggers, maar ook daar lijkt verandering in te komen. Met name het monetaire aspect wint aan belang. Meer en meer beleggers komen erachter dat zilver een langere monetaire historie heeft dan goud. Zilver was al geld, lang voor goud dat ook werd. Sla de geschiedenisboeken er maar op na.

Maar zilver heeft nog een ander ‘probleem’. Het grote geld kan niet in zilver! Fondsbeheerders, hedge funds of andere institutionele beleggers kunnen niet zomaar in zilver beleggen, simpelweg omdat de markt vandaag (nog) te klein is voor hen. Een intrede van de vele miljarden dollars zou de markt voor zilver compleet ontwrichten met een ongecontroleerde prijsexplosie als gevolg. Daar wagen de professionals zich niet aan. Of ze kiezen voor de andere, ‘veilige’ kant van de trade: ze gaan short op zilver.

Niet enkel nemen de fundamenten voor het witte edelmetaal toe, ook op technisch vlak ziet het plaatje er steeds beter uit.

Zoals u kan zien op de bijhorende grafiek, is de prijs van zilver enkele weken terug opwaarts uit zijn dalend trendkanaal gebroken. Meteen schoot de prijs met 5 dollar omhoog naar 35 dollar per ounce. Maar het echte startschot van de rally werd vorige week pas gegeven, toen er in de grafiek een Golden Cross formatie opdook. Een ‘gouden kruis’ ontstaat wanneer het kortetermijn gemiddelde (50-daags) het langetermijn gemiddelde (200-daags) opwaarts doorkruist. Een Golden Cross behoort tot de krachtigste koopsignalen uit het boekje van de technische analyse.

Het ziet er naar uit dat zilver een 2de aanval op het record uit 1980 heeft ingezet. Gezien de recordzeges bij de overige grondstoffen, meer bepaald goud, zien we niet goed in waarom zilver nog veel langer zo goedkoop zal blijven noteren. Meer nog, een doorbraak van het historische record boven 50 dollar kan voor een regelrechte short squeeze zorgen omdat de zakenbanken hun verlieslatende posities dan moeten terugkopen. Een eerste koersdoel ligt dan op 75 dollar per ounce, het 200% Fibonacci retracement niveau van de recente correctie.

De tijd voor zilver om te blinken lijkt aangebroken. Zowel de fundamenten als de technische aspecten stonden er zelden beter voor. Zilver heeft momenteel alles op een rij om een historische rally te produceren. Beleggers doen er goed aan om naast fysiek zilver, ook wat kwalitatieve zilvermijnaandelen te kopen voor hun portefeuille vanwege het hefboomeffect op de prijs van zilver.

De auteur is gediplomeerd beleggingsadviseur en oprichter van de advieswebsite Slim Beleggen. Hij publiceert deze column in eigen naam. Slim Beleggen publiceert 4 analyserapporten: het Goud & Zilver Rapport, het Technologie Rapport, het Grondstoffen Rapport en het Groeimarkten Rapport. Daarnaast publiceert Slim Beleggen een gratis nieuwsbrief.
Twitter:
@SlimBeleggen