De aanstaande re-rating van de goudsector
Foto: 1
De prijs van goud maakte in de afgelopen maand een indrukwekkende u-bocht. Maar terwijl goud op weg is om zijn vorige records te testen, liggen de goudmijnaandelen nog mijlenver achter. Een herwaardering voor de goudmijnsector dringt zich op.

We hebben enkele historische weken achter de rug. Eerst pakte de ECB uit met een monetaire bazooka die zijn weergave niet kent. De Europese centrale bank gaat ongelimiteerd staatsobligaties opkopen om de rentes te drukken, met name voor de landen in de periferie. Vorige week deed Ben Bernanke er nog een schepje bovenop. Hij lanceerde een nieuwe opkoopprogramma van hypotheekschulden in de VS a rato van 40 miljard dollar per maand, maar hij zette er geen totaal bedrag of datum meer op. De nadruk wordt ditmaal gelegd op de werkgelegenheid. Dit lijkt allemaal verdacht veel op wat we hier al in het laatste kwartaal van 2011 voorspelden.

Zoals we toen reeds schreven, zouden goud, zilver en de overige grondstoffen (olie, granen, …) optimaal profiteren van het geweld van de centrale bankiers. En dit is precies wat we in de afgelopen weken zagen. De prijzen maakten een furieuze ommekeer toen beleggers doorkregen dat er geen limieten meer stonden op de geldcreatie bij de centrale banken. De prijs van goud schoot richting 1800 dollar per ounce. Een aanval op het historische record lijkt slechts een kwestie van weken, mogelijk dagen. Hiermee komt ook ons koersdoel voor goud van 2300 dollar in 2012 binnen handbereik.

Ons koersdoel impliceert nog een indrukwekkende rally van 400 dollar (+22%) voor goud. Maar voor het echte spektakel moet u bij de goudmijnaandelen zijn. In de afgelopen dagen kregen we al een voorproefje geserveerd met een gigantische bounce van de HUI index, de referentiegraadmeter voor de goudsector. Op enkele weken schoot de index van onder 400 punten tot boven 500 punten. Maar dit is slechts een fractie van de totale inhaalbeweging die goudmijnen nog tegoed hebben op de prijs van goud. We krijgen dit vermoeden door onze collega-analisten in de sector, die een complete afkeer van goudmijnen hebben. Als we inzoomen op hun analyses, zien we hoe dit komt: hun prognoses voor de prijs van goud zijn zeer somber!

Ratingbureau S&P pakte onlangs nog uit met een rapport over de goudmijnsector, waar ze verschillende ratings hebben op de grotere goudproducenten die obligaties of andere financiële producten hebben uitstaan in de markt. Je zou verwachten dat de kredietrating voor een sector in een stierenmarkt op een hoge kredietwaardering kan rekenen. Maar niets is minder waar. Het ratingbureau waarschuwt voor de huidige kredietratings voor de sector. Een toenemende onzekerheid door het mogelijk uitstellen van nieuwe projecten, een afname van de investeringen, het snoeien in dividenden en/of het volledige afsluiten van bepaalde operationele activiteiten liggen aan de basis van hun analyse. Zeer dreigende vooruitzichten, maar verderop in hun verslag lazen we dat de productie in de komende jaren sterk kan oplopen met zo’n 5,7 miljoen extra ounces tot een totale jaarlijkse productie van 27 miljoen ounces tegen 2016!

Dat is toch goed nieuws zou je denken. Maar niet zo voor de ‘specialisten’ bij S&P. Volgens hen zet de nieuwe productie een domper op de prijs van goud. Ook kan de stijgende productie de slinkende reserves bij de majors uiteindelijk niet maskeren. Hier slaat S&P duidelijk wild om zich heen, want hun verhaal wordt nu wel heel onsamenhangend. Want als de reserves slinken, betekent dat uiteindelijk minder aanbod, wat zich vertaalt in hogere goudprijzen op termijn. Toch rekent men op een verwachte goudprijs van amper 1200 dollar per ounce. Wie naar de prijsevolutie van goud kijkt, zal begrijpen dat dit geen realistische prijsprognose is. Hun verwachtingen voor de goudprijs zullen in de komende periode met 30 tot 40 procent opwaarts bijgesteld moeten worden!

Zoals u op bovenstaande grafiek kan zien, heeft de HUI index reeds een behoorlijk inhaalslag gemaakt ten opzichte van de goudprijs, maar ook ten opzichte van aandelen (S&P 500). Maar zelfs na deze geweldige koersopleving, noteert de goudsector aan een historisch lage waardering met een K/W van amper 11x. Dit ten opzichte van een K/W van 14x voor de S&P 500 en een historisch gemiddelde van 18x à 20x voor de goudmijnsector. Gezien de positieve prijsevolutie van goud is een terugkeer naar het historisch gemiddelde evident. Meer nog, we denken dat de goudmijnsector de historische waarderingsnormen kan overschrijden op termijn.

Een stevige re-rating van de goudsector staat in de sterren geschreven. Als het besef van hogere goudprijzen doordringt in de analistenmodellen, zullen de koersdoelen voor de betreffende goudmijnaandelen fors worden opgetrokken in de komende weken en maanden. De koopjagers zullen dan massaal opdagen. Maak dat u deze aanstormende bende voorblijft!

De auteur is gediplomeerd beleggingsadviseur en oprichter van de advieswebsite Slim Beleggen. Hij publiceert deze column in eigen naam. Slim Beleggen publiceert 4 analyserapporten: het Goud & Zilver Rapport, het Technologie Rapport, het Grondstoffen Rapport en het Groeimarkten Rapport. Daarnaast publiceert Slim Beleggen een gratis nieuwsbrief.
Twitter:
@SlimBeleggen