Goud is dood, lang leve goud!
Foto: 1
Nu de prijs van goud al een jaar onder druk staat, duiken er steeds meer critici op om het einde van de stierenmarkt in te luiden. Dat kan hun zuur gaan opbreken, net als in 2008.

Het is alweer een tijd geleden dat we nog eens een column besteedden aan goud. Het gele edelmetaal zit sinds september 2011 in een consolidatiefase. De goudprijs viel terug van boven 1900 dollar per ounce tot onder 1550 dollar per ounce en handelt momenteel rond 1620 dollar. Het is weer voldoende om het sentiment van beleggers voor goud onder het figuurlijke vriespunt te brengen.

Bij Slim Beleggen zijn we al vele jaren positief over de langetermijn ontwikkeling voor de prijs van goud. Het zal u wellicht niet verbazen dat onze mailbox tegenwoordig weer vol stroomt met negatieve commentaren van lezers en abonnees die het niet meer zien zitten met goud. Men wil liefst van alles uitstappen, want men krijgt last van hoogtevrees en de psychologische druk wordt te groot. Dit beeld wordt nog eens bevestigd in de media, waar steeds meer critici opduiken om het einde van de stierenmarkt aan te kondigen. Toegegeven, deze ingrediënten bezorgen ons déjà vu gevoelens.

Het is niet de eerste maal dat we dit fenomeen ondergaan. In 2008 maakten we een vergelijkbare consolidatie mee. Goud donderde destijds van boven 1000 dollar tot onder 700 dollar per ounce. Ook toen haakten vele beleggers af omdat ze het niet meer konden aanzien: de prijsactie was ondragelijk en steeds meer criticasters sloegen met de vuist op tafel om het metaal van de hand te doen. ‘De stierenmarkt voor goud was ten einde’ zo luidde hun credo. U voelt ons al aankomen… dat was exact het moment dat de prijs voor goud aan de volgende stijging begon. En de rest is historie!

Ook vandaag horen we weer vergelijkbare geluiden in de financiële media opduiken. De goudbubbel is gebarsten volgens deze specialisten. Hun voorspellingen gebeuren in vele gevallen op basis van technische analyse. De fundamenten doen niet zoveel ter zake. Natuurlijk loopt het hier al mis. De fundamenten vormen de basis voor iedere belegging. De technisch aspecten van de prijs vormen het handvat, maar kunnen nooit de leidraad zijn.

Maar toch is dat vandaag de rode draad in de analyses. De fundamenten voor goud zijn echter niet veranderd. Meer nog, ze zijn met de tijd enkel in kracht toegenomen. De basis vormt de gigantische schuldenberg in ons financiële systeem die men bestrijdt door de creatie van steeds meer munteenheden (dollar, euro, yen, …). Tot op heden is er nooit fundamenteel afgeweken van dit pad.

Het einde van de goudstijging begint altijd bij een fundamentele verandering in het systeem. Bij de vorige bull market in goud in de jaren ’70, trok de toenmalige voorzitter van de Federal Reserve, Paul Volcker, de rente omhoog tot astronomische niveaus (> 10%) om de gierende inflatie een halt toe te roepen. Dat was ook meteen het einde van de goudrally.

Vandaag beschouwen we een dergelijke actie als onmogelijk, maar vermoeden we dat er iets anders in de pijplijn zit. Bijvoorbeeld de verandering van ons muntsysteem. Of een bepaalde koppeling van een korf munten aan goud. Of een reset van de goudprijs naar niveaus die de schuldenberg dekken. Of… Dat zou een fundamentele omslag betekenen. Pas dan wordt het tijd om de neerwaartse projecties boven te halen, niet eerder.

Natuurlijk is het negatieve sentiment bij goud voor ons eerder een signaal dat we ons aan de vooravond van een nieuwe opwaartse uitbraak begeven. De gouden stier heeft de meeste losse handen van zijn rug gesmeten, om plaats te maken voor nieuwe beleggers. Want laat ons eerlijk zijn, de meeste beleggers hebben (nog) geen goud in bezit. Pas als jan-met-de-pet ook goud wil, dan gaan we ons zorgen maken over de bull market.

Tot die tijd zet de opwaartse trend bij goud onverminderd door. Meer nog, we staan op het punt om weer een nieuwe uitbraak te realiseren voor de goudprijs. De records zullen dan weer sneuvelen. De maniefase voor goud zal zich in de komende jaren voltrekken. Dan zal u geen pessimistische berichten meer lezen over goud, maar steeds hogere en onwerkelijke koersdoelen voor de goudprijs. Op dat ogenblik zullen wij onze posities in goud en goudmijnaandelen afbouwen, niet eerder. Blijf u focussen op de fundamenten van goud en houd het hoofd koel.

De auteur is gediplomeerd beleggingsadviseur en oprichter van de advieswebsite Slim Beleggen. Hij publiceert deze column in eigen naam. Slim Beleggen publiceert 4 analyserapporten: het Goud & Zilver Rapport, het Technologie Rapport, het Grondstoffen Rapport en het Groeimarkten Rapport. Daarnaast publiceert Slim Beleggen een gratis nieuwsbrief.
Twitter:
@SlimBeleggen