Extreem pessimisme stuwt de beurs
Foto: 1
Alle onderdelen worden in gereedheid gebracht voor hogere beurskoersen in de komende maanden. Toch gaan we het najaar in met een uitgesproken negativiteit onder beleggers. We beklimmen weer de spreekwoordelijke ‘muur van zorgen’.

Wat een maand vakantie al niet te weeg kan brengen. Toen we ons eind juni opmaakten voor enkele weken rust, waren de beurzen er slecht aan toe. Een uitzicht voor de Europese crisis leek steeds verder af doordat de rentes op Italiaanse en Spaanse overheidsschuld de pan uit swingden. De beleidsmakers in de eurozone stonden met getrokken messen tegenover elkaar en het economische herstel in de VS leek meegesleurd te worden in de negatieve spiraal.

Toch waren we al een tijdje uitgesproken positief over de markten. We voorspelden in mei al dat de markten zich opmaakten voor hogere koersen in de komende maanden door diverse signalen. We concludeerden destijds in onze wekelijkse column ‘Vooruitkijken in een woelige markt’ als volgt:

Er zijn voldoende signalen in de markt die ervoor zorgen dat onze voelsprieten voor de beurs gaan tintelen. Er staat iets te gebeuren in de komende weken. We vermoeden dat de bodemvorming bij diverse cyclische sectoren een voorbode kan zijn voor meer opwaartse koersdruk in de komende periode.

Het was inderdaad de voorbode voor meer koersspektakel. Sindsdien staat de Amerikaanse S&P 500 index zo’n 100 punten (+7,5%) hoger en veerde de Duitse DAX index met bijna 1000 punten (+15%) op! Er vonden in de afgelopen maand enkele fundamentele wijzigingen plaats aan het monetaire front. In de VS hintte de Fed-voorzitter Ben Bernanke steeds nadrukkelijker op bijkomende monetaire accommodatie. De Amerikaanse werkloosheid blijft hardnekkig boven 8 procent – al 42 maanden op rij – waardoor diverse tools in stelling worden gebracht. Of het nu QE3 of iets anders gaat worden, doet er in principe niet zoveel toe: er zal iets moeten gebeuren om de deflatoire krachten van de smeltende schuldenberg tegen te gaan.

Dat weten ze in Europa inmiddels ook maar al te goed. In de afgelopen jaren dienden diverse PIIGS-landen, waaronder Griekenland, Portugal en Ierland, uit de markt gehaald te worden om hun schulden te herfinancieren. Beleggers slikten het schuldpapier niet meer waardoor de ECB zich genoodzaakt zag om de noodlijdende obligaties op te kopen. Dat moment lijkt nu ook aangebroken voor Spanje en mogelijk zelf Italië. De markt spuugde de betreffende staatsobligaties uit, waardoor de rente richting catastrofale niveaus van om en bij de 7 procent schoot in de afgelopen weken. Iedereen weet het, dit is een onhoudbare situatie.

Mario Draghi, voorzitter van de ECB, heeft geen andere keuze dan ook nu weer de geldkraan wagenwijd open te draaien om de nationale overheden overeind te houden. De noodfondsen ESM en EFSF worden momenteel klaargestoomd om voluit in de markt te gaan. Het is dat of het einde van de eurozone! We kunnen ons geen politieke leider in Europa bedenken die de ondergang van Europa op zijn palmares wil dragen. We verwachten grootse maatregelen in de komende weken, waarbij er geen limiet staat op de geldbedragen die gespendeerd zullen worden aan het reddingsprogramma van Europa door de ECB.

U begrijpt ondertussen wel waarom we al enkele maanden hogere beurskoersen voorspellen: het zijn niet meteen de fundamenten die ons aanspreken, dan wel de aanstaande zondvloed aan nieuwe euro’s en dollars. En terwijl wij ons proberen in te dekken tegen dit monetair geweld, zien onze collega-analisten het steeds somberder in voor de beurs. De professionals zijn uiterst negatief. ‘Sell side’ analisten op Wall Street waren nooit zo pessimistisch, zoals u kan zien in de onderstaande grafiek uit een recente studie van Bank of America/ML.

De collega’s bij BofA/ML deden nog wat meer onderzoek naar het extreme pessimisme. Volgens hun indicator is de kans op een positief rendement na 12 maanden nu 100 procent! Jawel, u leest het goed: wie nu aandelen koopt, heeft achter een jaar gegarandeerd winst volgens de Amerikaanse zakenbank. De studie gaat zelfs nog een stap verder. Het gemiddelde rendement ligt bij een duik van de indicator onder 50x op 30 procent aan de eindmeet. Dit zijn indrukwekkende resultaten en kunnen niet zomaar genegeerd worden.

Uiteraard bieden resultaten uit het verleden geen garantie op de toekomst, maar we begrijpen hoe deze cijfers tot stand kunnen komen. De grote massa is vandaag uitgesproken negatief. Er liggen daarom grote kansen voor contraire beleggers die omhoog durven te kijken op de beurs. We schreven het afgelopen weekend al in onze nieuwsbrief: terwijl iedereen ‘hoopt’ op een crash van 30%, verwachten wij eerder een rally van vergelijkbare omvang!

Laat u daarom niet van de wijs brengen door het negatieve sentiment. De wereld zal niet vergaan en een herhaling van de crash van 2008 lijkt ook zeer onwaarschijnlijk. Daarvoor zit het evenement nog te vers in het geheugen van de centrale beleidsmakers. Alhoewel de financiële markten volatiel zullen blijven, kijken we liever omhoog op de beurs, waarbij we nieuwe records voor de belangrijkste indices niet uitsluiten. Positioneer u in de segmenten die hier maximaal van zullen profiteren: goud-, zilver-, grondstoffen- … ja zelfs technologieaandelen!

De auteur is gediplomeerd beleggingsadviseur en oprichter van de advieswebsite Slim Beleggen. Hij publiceert deze column in eigen naam. Slim Beleggen publiceert 4 analyserapporten: het Goud & Zilver Rapport, het Technologie Rapport, het Grondstoffen Rapport en het Groeimarkten Rapport. Daarnaast publiceert Slim Beleggen een gratis nieuwsbrief.
Twitter:
@SlimBeleggen