Spanje wankelt
Foto: 1
De problemen in de Europese periferie nemen weer toe. Ditmaal dreigt Spanje de boosdoener te worden. Een escalatie kan blijvende schade opleveren voor Europa.

De beursstijging begint wat te sputteren. Vorige week leverde de markt voor de eerste maal in 2012 aan terrein in. Beleggers nemen een afwachtende houding aan. Dat hoeft niet te verbazen. Als we op het huidige niveau de beursmaand zouden afsluiten, dan zijn we getuige van het beste eerste beurskwartaal in 14 jaren! Het begint de markt te dagen dat een herhaling van dit beursgeweld een zeer moeilijke opdracht wordt in het volgende kwartaal. Bovendien lopen de waarderingen nu snel op en swingen de verwachtingen van de beursanalisten opnieuw de pan uit.

Maar de grootste waarschuwing kwam afgelopen weekend uit onverwachte hoek. Mario Monti haalde stevig uit naar zijn Spaanse collega. Volgens de Italiaanse premier heeft Spanje grote problemen om de financiën in de hand te houden. De Spaanse premier Mariano Rajoy worstelt duidelijk met het overheidstekort. Spanje kan hierdoor op korte termijn in betalingsproblemen geraken, vergelijkbaar met de Griekse situatie.

Dit gegeven is ook de markt niet ontgaan. Beleggers dumpten in de afgelopen dagen hun Spaans schuldpapier, waardoor de rente op 10 jaar boven de 5 procent uitschoot. Monti rinkelt de alarmbel omdat ook hij geconfronteerd werd met een opflakkering van de Italiaanse rente, die eveneens boven de 5 procent postvatte. De markt vreest een besmettingsgevaar en Monti ziet hierdoor zijn herstelpan in duigen vallen. Meer nog, indien de Spaanse schuldenberg omvalt, kan dit een financiële lawine veroorzaken in Italië.

De recente berichten die we opvingen uit Spanje zijn allerminst hoopgevend. Niet enkel zitten de overheidsfinanciën in zak en as, ook bij de Spaanse bevolking gaat het van kwaad naar erger met het huishoudboekje. Het aantal werklozen neemt maand na maand toe. De gemiddelde werkloosheid zit ondertussen op 23 procent. Vooral onder de jongeren is de situatie gruwelijk. Bijna de helft van de jeugd heeft geen werk in Spanje! En bedenk daarbij dat deze generatie zal moeten opdraaien voor de huidige problemen.

Maar er sluimert nog een ander probleem in Spanje waar we veel minder over lezen in de media. Bovenop de stijgende werkloosheid ziet de werkende Spanjaard zijn gemiddeld inkomen (fors) slinken door de economische depressie. Dit vertaalt zich vervolgens in betalingsproblemen voor de persoonlijke schulden. Banken zagen de privéwanbetalingen over het afgelopen jaar fors stijgen. Het probleem achter de schermen is de aanzwelling van slechte schulden (bad debt) bij de Spaanse banken. Een steeds groter percentage van de bankbalansen is opgevuld met ‘zure’ schuld. In januari van 2011 bedroeg dit cijfer nog 110 miljard euro. Vandaag spreken we al over +140 miljard euro.

Kortom, ook in Spanje lijkt de situatie langzaam maar zeker uitzichtloos te worden. Monti waarschuwt terecht voor de nakende problemen als de situatie niet snel wordt gerechtgezet. Het probleem is echter dat verdere bezuinigingen de crisis in Spanje alleen maar zal verergeren. De vakbonden hebben al een algemene staking gepland op 29 maart, de eerste onder het beleid van Rajoy. Alles in Spanje lijkt dus op een tweede Grieks fiasco.

We weten ondertussen wat de uiteindelijke afloop zal worden: extra nieuwe euro’s om de Spaanse schuldenberg op te vangen. De vraag is echter hoelang de Europese eenheid deze monetaire verwatering nog kan tolereren. Een blijvend letsel valt niet meer uit te sluiten indien Spanje omvalt. Wij laten de laatste eindspurt op de beurs liever aan ons voorbij gaan, bouwen onze cashpositie op en gaan wat selectief shoppen bij de koopjes in de markt.

De auteur is gediplomeerd beleggingsadviseur en oprichter van de advieswebsite Slim Beleggen. Hij publiceert deze column in eigen naam. Slim Beleggen publiceert 3 analyserapporten: het Goud & Zilver Rapport, het Grondstoffen Rapport en het Groeimarkten Rapport. Daarnaast publiceert Slim Beleggen een gratis nieuwsbrief.
Twitter:
@SlimBeleggen