Beleggers wachten in spanning op het uitsluitsel van Europa. Marktwaarnemers zijn weinig hoopvol: een implosie dreigt. Maar de markten waarschuwen ondertussen voor geheel andere problemen.

Het zijn frustrerende tijden voor beleggers. Sinds de zomer zijn de markten in de ban van ‘Europa’. Er gaat amper een dag voorbij of er duikt weer een nieuw probleem op in de Europese schuldenkwestie. Het is een ingewikkeld kluwen geworden tussen banken en overheden, in Noord- en Zuid-Europa. De interne verschillen van het Europese project worden pijnlijk duidelijk. De onzekerheid regeert.

We publiceren deze column tussen twee cruciale eurotoppen in. De eerste liep al af met een sisser, nog voor ze goed begonnen was. De volgende afspraak is nu woensdag, waar andermaal over het lot van de Europese Unie wordt besloten. We moeten niet meer rond de pot draaien. Iedereen weet wat er nodig is: wegstrepen van toxische schulden en meer geld voor de noodlijdende banken. Daarenboven is een bredere fiscale integratie noodzakelijk, of we zullen binnen de kortste keren opnieuw geconfronteerd worden met geldproblemen.

De grote massa beleggers stelt zich terughoudend op en wacht op een officiële oplossing voor het Europese schuldenproblemen. Wij kiezen ervoor om vooruit te denken, liefst met een contraire insteek. Zoals u van ons gewend bent, zetten we dan een stapje terug van de dagelijkse beslommeringen, om het grotere plaatje te analyseren. De markten hebben volgens ons al een duidelijke boodschap klaar: 'We gaan niet in de afgrond storten'. De beurzen gaan er al enige tijd vanuit dat er een Europese oplossing is. Hoe die er zal uitzien, daar hebben we voorlopig het gissen naar. Als we toch een voorspelling mogen doen: het Europese schip zal keren na de intrede van Mario Draghi als voorzitter van de ECB.

En dat is dan ook meteen het volgende probleem waar we als beleggers mee te maken krijgen. De markten waarschuwen voor geheel andere problemen die op ons afkomen in de toekomst. De Westerse schuldproblematiek zal opgelost worden door middel van meer geldcreatie! Zo wordt de nominale omvang van de schuld gereduceerd zonder onmiddellijke consequenties. Meer nog, het financiële systeem krijgt opnieuw ademruimte.

Maar in de huidige constellatie zijn er geen wonderoplossingen meer. Aandelen beklimmen dan ook de bekende ‘wall of worry’ (muur van problemen). De massale nieuwe liquiditeiten zullen leiden tot een substantiële verlaging van de koopkracht van uw vermogen (in euro’s, dollars, …). Aandelen bieden een buffer hiertegen. Dat weet het ‘slimme geld’ ook, want het is deze minderheid die nu aandelen aan het oppikken is terwijl de grote meute erbij zit en het spektakel vanaf de zijlijn bekijkt.

Niet enkel aandelen waarschuwen voor een lawine aan inflatie in de toekomst. Vooral de gevoelige grondstoffen zoals olie (90 dollar per vat), koper (3,4 dollar per pond), goud (1650 dollar per ounce), …, stabiliseren momenteel op record gemiddeldes! Voor wie twijfelt aan onze contraire voorspelling, ga eens een kijkje nemen bij de buren in Groot-Brittanië. Daar heeft men het monetaire experiment - kwantitatieve geldversoepeling - al enkele jaren geleden in gang gezet. Vandaag kijkt men aan tegen angstaanjagende inflatiecijfers, terwijl de economie in het VK in ’t slop zit. Het CPI cijfer voor september kwam uit boven 5 procent, het hoogste inflatiecijfer ooit sinds de metingen. De retail prijzen (RPI) in Groot-Brittannië stegen met 5,6 procent, de hoogste meting sinds juni 1991!

Een vergelijkbare stijging van de inflatie zagen we ook al enigszins in Europa. Het gemiddelde jaarlijkse inflatiepeil in de eurozone kwam uit op 3 procent in september, dit in vergelijking met nog 2,5 procent in augustus van dit jaar (zie bijhorende grafiek). Alhoewel nog niet zo onheilspelend als in Groot-Brittannië, de richting is duidelijk opwaarts gericht.

Aandelen werken momenteel dus als een veilige haven, hoe raar dit ook moge klinken. We blijven echter waarschuwen dat de huidige beursrally met een houdbaarheidslabel komt. Eens de bovenkant van de bandbreedte bereikt, zullen andere segmenten opnieuw het stokje overnemen. Grondstoffen, met name agrarische gewassen, energie en edelmetalen, blijven de superieure activa in een omgeving van hoge inflatie. Zolang de geldpersen wagenwijd openstaan, zien we geen andere uitweg.

De auteur is gediplomeerd beleggingsadviseur en oprichter van de advieswebsite Slim Beleggen. Hij publiceert deze column in eigen naam. Slim Beleggen publiceert 3 analyserapporten: het Goud & Zilver Rapport, het Grondstoffen Rapport en het Groeimarkten Rapport. Daarnaast publiceert Slim Beleggen een gratis nieuwsbrief.