De beurzen staan onder druk. Een economische recessie zit in de pijplijn en de technische steunniveaus voor aandelen bezwijken. Ondertussen vluchten beleggers naar goud. We bekijken de opties voor het toekomstige prijsverloop voor het gele edelmetaal.

We hadden geen betere titel kunnen bedenken voor onze laatste column, voor de vakantie. Met de kop ‘Zoek dekking!’ wilden we u waarschuwen voor de oplopende stress op de markten. We adviseerden om tijdens de zomer te schuilen in goud en aanverwanten.

Wie onze columns al een tijdje leest, weet dat we al waarschuwen sedert april/mei voor aandelen. De door ons gebruikte indicatoren wezen op ‘zwaar weer’. Zo wees onder meer de prijs van koper tijdens de maand mei op een substantiële groeivertraging. Onze conclusie luidde 4 maanden geleden: “Neem tijdig uw voorzorgen, want koper voorspelt dat het wel eens een hete zomer kan worden. Wat winsten van uw aandelenposities afromen kan in de gegeven omstandigheden geen kwaad. Nu een cashreserve opbouwen, dat op een later tijdstip ingezet kan worden indien de nodige ravage is aangericht. Ondertussen blijven we met het overige kapitaal geparkeerd in veilige havens zoals goud.”

Een hete zomer bleek de juiste omschrijving voor wat we vervolgens kregen. De belangrijkste indices in de VS leverden zo’n 15 procent in, terwijl op de beurzen in Europa de verliezen nog wat harder opliepen van 25 tot 30 procent: een complete ravage! We kregen op korte termijn het nodige negatieve nieuws te verwerken: een negatieve schuldenspiraal in Europa waarin mastodonten zoals Spanje en Italië dreigen meegesleurd te worden; een downgrade van de AAA rating van de VS; economische indicatoren die stuk voor stuk wijzen op een aanstaande recessie in zowel Europa als de VS; technische analisten zien her en der ‘Death Cross’ formaties opduiken in de grafieken, …. Kortom, voldoende ingrediënten voor beleggers om zich kopzorgen te maken. Van echte paniek was tot dus ver nog geen sprake, maar de constante verkoopdruk loopt steeds verder op.

Wat nu? Kan de markt nog lager? Uiteraard kan de markt lager! Het huidige koersverloop van de S&P 500 (zie bijhorende grafiek) begint verdacht veel te lijken op de crash van 2008-2009. Of het weer zo ver gaat komen, valt echter te betwijfelen. De (financiële) autoriteiten willen tegen elke prijs een herhaling vermijden. De komende dagen zullen echter volatiel blijven tot aanstaande vrijdag (26 augustus 2011), wanneer Ben Bernanke tijdens de bijeenkomst van de Fed op Jackson Hole eventuele verdere stappen zal bekendmaken. Een relief rally op korte termijn behoort steeds meer tot de mogelijkheden, maar we zien geen grote koerswinsten meer voor aandelen in de komende jaren!

Maar zoals u inmiddels van ons zult weten, hebben we nog maar weinig affectie met ‘gewone aandelen’. We mijden het segment al verscheidene jaren ten voordele van goud en alles wat er omheen hangt. Onze oproep voor de zomermaanden om goud op te nemen in uw vermogen was dus niet zomaar uit de lucht gegrepen. Goud zit sinds de eeuwwisseling in een seculaire bull market en zoals het er nu naar uit ziet, gaat die stierenmarkt nog verscheidene jaren duren.

Sedert onze oproep, rond 1500 dollar per ounce, noteert de prijs van het gele edelmetaal bijna 400 USD hoger vandaag, een stijging van 26,6 procent. Maar niet enkel in dollartermen ging de prijs van goud fors hoger. Ook in euro koerste goud naar nieuwe records: van 1050 euro naar 1300 euro per ounce (+24 procent)!

Er gebeurde in die periode het nodige in de goudwereld. Niet enkel werd de vrijgekomen cash uit aandelen omgezet in goud, ook op een hoger niveau beweegt er van alles. Zo kocht de centrale bank van Zuid-Korea in de afgelopen maanden 25 ton goud. Wie het jongste verslag van de World Gold Council onderzoekt, zag dat de goudvraag door centrale banken in het tweede kwartaal verviervoudigde!

Maar er was nog meer schokkend nieuws: Hugo Chavez kondigde een nationalisatie van de goudsector van Venezuela aan. Daarenboven heeft hij orders uitgeschreven om alle goud van Venezuela aanwezig in internationale depots terug te halen of te verplaatsen naar ‘veilige landen’. Volgens Chavez zijn die veilige landen tegenwoordig Rusland, China, … Momenteel ligt het meeste goud van Venezuela opgeslagen in de VS en Londen. De transactie betreft 211 ton goud van de totale 365 ton goudreserve van Venezuela!

Met andere woorden, de koopdruk voor het gele edelmetaal is exponentieel gestegen, wat ook meteen de versnelde stijging van de prijs verklaart. Maar we willen bij deze toch waarschuwen dat niets in een rechte lijn naar boven gaat, vooral niet als het in een seculaire bull market zit. Het kenmerk van een stierenmarkt die decennialang duurt, is dat hij regelmatig zijn ‘berijder’ op een bruuske manier eraf probeert te gooien. Hoe hoger de prijs gaat, hoe groter de kans op een (stevige) correctie. We zien hier momenteel verschillende factoren voor opduiken.

Op de eerste plaats lezen we steeds meer opinies over goud in de populaire financiële pers. Bekende analisten, die we eerder nooit hoorden over het gele edelmetaal, verklaren nu dat de prijs hoger kan: een zorgelijke ontwikkeling. Daarenboven zitten er verschillende hedge funds met enorme pakketen goud in de portefeuille. Bij een verdere daling van de aandelenmarkten kan dit een geforceerde verkoop van hun goudposities initiëren. De meest geviseerde fondsbeheerder op dit moment is John Paulson, die dit jaar verlies na verlies opstapelt binnen zijn hedge funds. Hij heeft een gigantische positie (31,5 miljoen aandelen) in GLD – SPDR Gold Trust ETF – ter waarde van 5,7 miljard dollar. Dit zal zeker voor de nodige prijsdruk zorgen indien een dergelijke positie afgewikkeld wordt.

Alhoewel alle ingrediënten momenteel aanwezig zijn voor een verdere stijging van goud, loopt de prijs nu wel heel snel op. Volgens ons is er nog ruimte tot 2000 à 2100 USD/ounce aan de bovenkant, maar een terugval kan ieder ogenblik uit het niets gebeuren. De prijs kan dan mogelijk terugvallen tot 1500 USD/ounce, maar dan nog zal goud in z’n langdurige stierenmarkt blijven! Zaak is en blijft dus om in goud ‘te zitten’, ondanks de verwachte hogere prijsvolatiliteit, maar we adviseren nu niet meer om voluit te gaan. Momenteel kijken we elders voor de grotere rendementen in de komende periode, maar daarover meer volgende week.

De auteur is gediplomeerd beleggingsadviseur en oprichter van de advieswebsite Slim Beleggen. Hij publiceert deze column in eigen naam. Slim Beleggen publiceert 3 analyserapporten: het Goud & Zilver Rapport, het Grondstoffen Rapport en het Groeimarkten Rapport. Daarnaast publiceert Slim Beleggen een gratis nieuwsbrief.