Opvallend koopsignaal
Foto: Een opvallende gebeurtenis
Nu de beurs de records aan mekaar rijgt, rekent iedereen op een correctie. Maar net het tegenovergestelde deed zich voor: een nieuw koopsignaal.

We roepen het hier al een tijdje. Als je niet meer weet van welk hout pijlen maken, luister dan gewoon naar de markt. Die heeft meestal een uitgesproken mening, in de vorm van de trend van het moment. Vandaag is de boodschap van de markt onversneden: we gaan hoger. Ook staan er al even van te kijken, maar we weten dat luisteren naar de markt, vruchten kan opleveren. Dat doet het vandaag wederom. Week na week luidt klinkt hetzelfde geluid, en week na week kruipen de koersen hoger. Ondertussen missen de meeste belegger de trein, vanwege hun argwaan.

Begrijp ons niet verkeerd, we begrijpen die argwaan maar al te best. De achtergrond waartegen het beursgeweld plaatsvindt, is allesbehalve geweldig. De economie presteert ondermaats, terwijl de schuldniveaus hallucinant snel toenemen. Dit kan niet anders dan eindigen in een nieuwe, grotere crisis. Maar toch zegt de beurs dat dit probleem nog niet voor morgen is… zelfs niet over enkele maanden. De markt zegt het compleet tegenovergestelde: zet je schrap voor een indrukwekkende groeispurt van de economie en inflatie in de komende periode. Deze tegenstelling zaait twijfel onder beleggers, wat volkomen begrijpelijk is.

Het is dan ook des te opvallender dat net nu de beurs een van de sterkste koopsignalen de wereld instuurt. Vorige week waren we immers getuige van een kersvers primair koopsignaal volgens de methode van Dow Theory. Deze methode is oorspronkelijk bedacht door journalist Charles H. Dow, en later verfijnd en uitgewerkt door Hamilton, Rhea en Schaefer, die zegt dat de beurs altijd voorloopt op periodes van economische groei en krimp, wat zich vertaalt in de prijs en het volume. Om hier geen al te uitgebreid technisch verhaal te beginnen, komt het er in het kort op neer dat de Dow Jones Industrial hand in hand loopt met de Dow Jones Transport. De redenering hierachter is dat de industrie altijd aantrekt met de transportsector, en andersom. De transportsector loopt in deze meestal vooruit, omdat deze gevoeliger is dan de industriële sector, omdat een aantrekkende economie hier eerder merkbaar wordt.

Een nieuwe uitbraak van de Dow Jones Transport in combinatie met een uitbraak van de Dow Jones Industrial staat bekend als een primair koopsignaal volgens Dow Theory. Dit primaire koopsignaal is ook vaak het krachtigste beweging van de complete Dow Theory uptrend (die bestaat uit drie bewegingen). Als we de historie sinds 1950 erop naslaan, dan volgde na een primair koopsignaal een stijging van 20 tot 50 procent, over een periode van enkele maanden tot jaren. Dat wil zeggen dat de Dow Jones vanaf 19.500 punten – het moment van de activatie van het primaire koopsignaal – nog kan doorstijgen naar 23.500 tot zelfs 30.000 punten in 2017 tot 2018. Hieronder ziet u de activatie van het koopsignaal op de grafiek.

Dow Theory koopsignaal

Dit klinkt voor de meeste beleggers momenteel als uitzinnig, maar dat is toch precies het geluid dat nu vanaf de beursvloer klinkt. Nu moeten we erbij zeggen dat het huidige primaire koopsignaal niet helemaal volgens de gebruikelijke manier verloopt. De Dow Jones Industrial zat immers al enige tijd op recordkoers, terwijl de Dow Jones Transport nog maar net aan z’n recordrace is begonnen. Hierdoor kan het signaal wel enigszins aan financiële ruis onderhevig zijn. Immers de Dow Jones Industrial is al een stuk op de muziek vooruitgelopen, meer bepaald zo’n 1.000 punten of zo’n 5%. Maar dit hoeft daarom nog geen stokken in de wielen te steken van de nieuwe trend.

Het bevestigt voor ons wel het beeld dat we hier al een tijd proberen te schetsen. Er zit een stevige onderstroom in de markt, die momenteel als met zich mee omhoog lijkt te zuigen. Uiteraard kan deze onderstroom zo nu en dan aan kracht afnemen, waardoor correcties zullen ontstaan. Maar tot nader order is een dergelijke terugval vooral geschikt om (bij) te kopen. Want iedere correctie biedt een koopsignaal binnen een primaire beweging bij een Dow Theory uptrend. En daar zitten we, volgens de statistieken, in gevangen. Laat u daarom niet uit het lood slaan. Dit is een bijzonder krachtige beweging op de aandelenmarkt, die best niet genegeerd wordt. Uw cash aan het werk zetten tijdens deze eindejaarsperiode, loont.

De auteur is gediplomeerd beleggingsadviseur en oprichter van de advieswebsite Slim Beleggen. Hij publiceert deze column in eigen naam. Slim Beleggen publiceert 4 analyserapporten: het Goud & Zilver Rapport, het Technologie Rapport, het Grondstoffen Rapport en het Groeimarkten Rapport. Daarnaast publiceert Slim Beleggen een gratis nieuwsbrief.

Like ons op Facebook: SlimBeleggen -- Volg ons op Twitter: @SlimBeleggen