Geen gelopen race
Foto: Beleggers lopen met Trump op
Terwijl de volgende president van Amerika bekend is, neemt de onzekerheid op de financiële markten toe. Dit is nog geen gelopen race voor beleggers, weet Nico Pantelis zeker.

Donald J. Trump wordt de 45ste president van de Verenigde Staten. Het was de onverwachte uitkomst van de felst bevochten presidentsverkiezingen uit de geschiedenis van Amerika. De meeste waarnemers zaten ernaast. Niet enkel voor wat betreft de volgende inwoner van het Witte Huis, maar vooral ook voor de daaropvolgende reacties. De experts hadden eerder enorme turbulentie voorspeld, indien Trump er met de zege vandoor zou gaan. Het tegendeel bleek waar: de aandelenmarkten hadden hun grootste rally sinds 2011!

Staan wij hiervan te kijken. Niet bepaald. Wie onze column van twee weken geleden er nogmaals op naleest, kan vaststellen dat we geen uitgesproken verwachtingen hadden over de potentiële uitkomst van de verkiezingen, omdat de uitwerking weinig tot geen verschil zou opleveren. Beide kandidaten beloofden grote uitgaven, waardoor de geldkraan weer naar de hoogste stand gedraaid moest worden. Waarom de marktwaarnemers eerder nog zo’n tegenstellig marktreacties verwachten, was voor ons eerlijk gezegd een raadsel. Nu Trump de nieuwe president wordt, gebeurt er wat we min of meer hadden voorzien. De markt focust op het economisch programma. En dat is bijzonder aantrekkelijk voor de financiële markten op de middellange tot lange termijn.

De reactie liet niet lang op zich wachten. De aanvankelijk beursverliezen, in anticipatie van een Trump-zege, veranderden snel in beurswinsten. Van een omvang die we niet meer zagen sinds 2011. Op enkele handelssessies schoten de belangrijkste beursindices in de VS met 5 tot 8 procent omhoog. Een uitzinnige marktreactie, maar daar bleef het niet bij. Door de verwachte economische boost, schoten niet enkel aandelen de lucht in, ook de economisch-gevoelige grondstoffen, zoals koper, zink of aluminium, veerden met vergelijkbare percentage op. Een bevestiging van de nieuwe economische projectie. Maar economische groei brengt ook een hogere inflatie met zich mee. En ook hierop moesten we niet lang wachten, om de reactie in de markten te zien. De rente explodeerde. De 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie, het populairste schuldpapier in de VS, leverde enkele maanden terug minder dan 1,5% op. Vorige week klokte dezelfde rente af op 2,15%!

rente VS trump overwinning

Dit is een heftige correctie van de obligatiemarkten, eentje die we ook al in jaren niet meer zagen (sinds 2013). En het lijkt erop dat de correctie in de komende dagen en weken kan doorzetten, indien het economische beleid van Trump verder vorm wordt gegeven in de komende dagen. Dit is geen goed nieuws voor de financiële markten. Veel participanten zitten met een belangrijk deel van hun portefeuilles in staatsschuld, en als dit onderdeel klappen incasseert, heeft dat altijd z’n uitwerking op de rest van de markt. Daarvoor is de obligatiemarkt nu eenmaal te groot.

Een exodus uit obligaties kan grote gevolgen krijgen op andere markten, als dit op een ‘ongecontroleerde’ manier zou verlopen. En eerlijk gezegd, we hebben nog niet vaak gezien dat een correctie op een financieel segment volgens een bepaald routeplan verloopt. Een correctie of crash verloopt altijd onstuimig. Dit vormt een groot risico voor de huidige beursrally. Ieder voordeel heeft z’n nadeel, om de (omgekeerde) logica van Cruyff erbij te halen. Het feest van Trump op de financiële markten kon weleens sneller eindigen met een stevige kater. Temeer omdat we nog andere zorgelijke ontwikkelingen opmerkten, tijdens dit Trump-feestje.

Het is ons alvast niet ontgaan dat de Amerikaanse dollar, ondanks alle verwachte inflatie, bijzonder krachtig blijft. Dit komt niet meteen de sterkte van de Amerikaanse munt, maar door de zwakte van z’n tegenstanders. We zagen in de voorbije dagen dat de Chinese yuan flink gedevalueerd werd door de autoriteiten, en dat de euro onder druk kwam te staan. De opmars van anti-elite stem onder de bevolking baart grote zorgen voor het Europese project. Volgens de gewone man in de straat wordt Europa te veel bestuurd door niet-gekozen technocraten, en te weinig door politici verkozen door het volk. Dit kan straks voor een spreekwoordelijke aardverschuiving gaan zorgen, want er staan heel wat verkiezingen en referenda op de agenda in het komende jaar. Dit kan de USD door z’n driedubbele top jagen in de komende periode. En dan verandert het complete financiële speelveld.

USD Trump

Op de bovenstaande grafiek wordt erg duidelijk dat de Amerikaanse dollar er bijzonder goed bijligt. Als de Amerikaanse munt binnenkort nogmaals de kaap van 100 kan overschrijden, kon het weleens snel hoger, richting 110 of meer voor de dollarindex. Dollarsterkte impliceert ontegensprekelijk een vernauwing op de kapitaalmarkten. Met alle gevolgen van dien: het beursfeest kon dan snel eindigen met een flinke kater.

De presidentsverkiezingen in de VS mogen dan een gelopen race zijn, op de beurs is het dat nog lang niet. De aanvankelijke reactie is positief, en constructief, maar we mogen niet in de val trappen dat het vanaf heden in een rechte lijn omhoog gaat. Integendeel, de onderliggende problemen stapelen zich nu snel op. De minste uitschuiver kan een lawine aan verkopen op gang trekken. De markt is te fragiel, wat ons betreft. We zouden liever eerst een gezonde correctie zien, als gevolg van de nieuwe omstandigheden en het verwachte beleid onder Trump. Daarna kan er met een propere lei gewerkt worden aan een constructieve beursstijging. Tot die tijd blijven we ons terughoudend opstellen, wat neerkomt op een gezonde blootstelling aan de markten in de vorm van een degelijke spreiding, maar tot nog toe zien we geen reden om onze cash in te ruilen voor extra risico op de beurs. 

De auteur is gediplomeerd beleggingsadviseur en oprichter van de advieswebsite Slim Beleggen. Hij publiceert deze column in eigen naam. Slim Beleggen publiceert 4 analyserapporten: het Goud & Zilver Rapport, het Technologie Rapport, het Grondstoffen Rapport en het Groeimarkten Rapport. Daarnaast publiceert Slim Beleggen een gratis nieuwsbrief.

Like ons op Facebook: SlimBeleggen -- Volg ons op Twitter: @SlimBeleggen

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig